Ели Маказлиева

Ели Маказлиева е родена во Битола,поет, поет за деца, раскажувач,сопственик и уредник во издавачката куќа ЕДУКА МАК.

Ели Маказлиева
Занимањекнижевник
НационалностМакедонка
Државјанствомакедонско
ОбразованиеФилозофски факултет Универзитет „Св. Кирил и Методиј“

БуиграфијаУреди

Во Битола завршува основно и средно (гимназиско) образование. Високо образование завршува Скопје, на Универзитет Кирил и Методиј, на Филозофски факултет на Институтот за педагогија, како и постдипломски студии со што се стекнува со звањето Магистер по педагошки науки. По дипломирањето работи како воспитувач, училишен педагог, за поголемиот дел од работниот век да го помине како уредник и главен и одговорен уредник во издавачката куќа Прсветно дело, Скопје 1987 - 2013 година.

Последните години беше и вонреден професор, предавач на Универзитетот Американ колеџ во Скопје (УАКС), како професор по педагогија на студентите со наставна насока – англиски јазик.

По долгогодишното искуство во пишувачката и издавачката работа, во 2013 година ја основа издавачката куќа ЕДУКА МАК и е Претседател на уредувачкиот и редакциски одбор во истата до денес.

Била Претседател на Здружението на издавачи и книжарите на Република Македонија, од 2007- 2012 година. Член е на Друштво на писатели на Македонија.

Во текот на своето работење, учествувала во реализацијата на многу работилници и проекти како координатор, тим лидер на меѓународни проекти, раководител. Учествува на многу меѓународни конференции и конгреси во земјата и странство а нејзините трудови се објавени во преку 40 зборници и меѓународни списанија.

Добитник е на многу сертификати, признанија, благодарници, дипломи.

Добитник е на повеќе награди на национално ниво како на пример: Награда „СТРУШКО ИЗГРЕЈСОНЦЕ“ за најдобра поетска книга за деца „ВЕСЕЛИ ПЕСНИ СО БУКВИТЕ ЛЕСНИ“ (2016); Награда за најдобра поетска творба за возрасни „ЕЗЕРОТО“ на ОХРИДСКИ ПОЕТСКИ БИСЕР (2018); Прва награда за најдобар краток расказ со наслов „Планина од полски цвеќиња“ од ОЖ на Општина Битола (2019); ТРИ НАГРАДИ за најдобри книги за деца во 2018 година, на ОХРИДИЈАДА 2019; Награда за печатење на поетската книга за возрасни „ ЗДИВОТ НА СТРАСТА“ на Дата песнопој (2020) и други.

ТворештвоУреди

Поезија за возрасниУреди

1. „Интерни стихувања“ (1992);

2. „Големото чекање“ (1993), НИО Студентски збор;

3. „Сон недосонуван“ (1999), Матица Македонска;

4. „Замисленото море“ (2002) Македонска книга;

5. „Непознавање на познатото“ (2007), Дирекција за култура и уметност;

6. „Мирисот на добрината“ (2019), ФЕНИКС;

7. „Здивот на страста“ (2020) ДАТА ПЕСНОПОЈ, Битола.

Поезија за децаУреди

1. „Распеана броенка“ (1998)- сликовница во стихови, Просветно дело;

2. „РАДОСНИЦА“ (2010) во првата година... My Baby Record Book. Римувани стихови, Просветно дело & Hinkler Books Pty LTD;

3. „Новогодишна шумска прослава“ (2013)- сликовница во стихови;

4. „Шумска олимпијада“ (2014), сликовница во стихови;

5. „Песни и сказни за овошја и зеленчуци разни“ (2014) – сликовница во стихови;

6. „Новогодишни детски желби“ (2014)- сликовница во стихови;

7. „Новогодишна елка“ (2015) - сликовница во стихови;

8. „Весели песни со букви лесни“ (2016) - сликовница во стихови;

9. „РАЗИГРАНИ ЧАДОРЧИЊА“ (2016) - збирка поезија за деца;

10. „Новогодишен подарок за Перко“ (2016) -сликовница во стихови;

11. „ПЧЕЛКИ НА РОЛЕРКИ“ (2017) - збирка поезија за деца;

12. „ГАТАНКИ погодувалки-пишувалки“ (2018), книга за деца;

Проза за децаУреди

1. „4 ГОДИШНИ ВРЕМИЊА“ (2015) - книга со раскази и стихови за деца;

2. „Авантурите на мачорот Перко“(2017) – раскази за деца;

3. „Македонска илустрирана енциклопедија за деца“ (2017);

4. „Среќен роденден“ (2019) – книга со раскази за деца;

5. „ВОЛШЕБНАТА САНКА“(2019) - сликовница за деца;

Автор е и на многу образовни боенки и сликовници за деца од предучилишна возраст, автор и соавтор е на 18 образовни книги – прирачници за предучилишна возраст објавувани во периодот од 1992 до 2019 година. Автор и соавтор е и на 16 учебници и прирачници за основно и средно образование објавени во периодот од 1990 до 2009 година.