Јанаки Паскалев-Наки македонски револуционер, учесник во македонското и одринското револуционерно движење, член и раководител на Македонската револуционерна организација.

Јанаки Паскалев
Роден 15 април 1865
Хрупишта, денес во Грција
Починал 16 декември 1933
Скеча, денес во Грција

Животопис уреди

Паскалев е родев во Хрупишта, Костурско, во Османлиското Царство (денес Аргос Орестико, Грција). Во текот на 1877 година неговото семејството се преселува во градот Скеча, Западна Тракија. Уште како млад зема учество во црковните борби против Цариградската грчката патријаршија. Станува член на Организацијата во 1899 година. Јанаки Паскалев е еден од основачите на Револуционерниот комитет во Скеча [1] . Во 1900 година е избран за претседател на Скечанскиот (Ксантиски) околиски револуционерен комитет. Во 1904 година е уапсен и фрлен во затвор. Умира на 16 декември 1933 година во Скеча[2].

Извор уреди

  1. Караманджуков, Христо. „Западнотракийските българи в своето култорно-историческо минало с особен поглед към тяхното политико-революционно движение“, София, 1934, стр. 143, 160, 162 - 163.
  2. Биографични данни от сайта на ВМРО[мртва врска]