Вилијам Сомерсет Мом

Вилијам Сомерсет Мом (25 јануари 1874 - 16 декември 1965), англиски писател.

Напиша голем број приказни, романи и драми. Во поголемиот број од делата го критикува англиското граѓанско општество, а ги проучуваше и обичаите на другите, особено на егзотичните земји.