Индекс на човековиот развој

(Пренасочено од Индекс на човеков развој)

Индексот на човековиот развој (ИЧР) е показател кој се пресметува преку нормализирани вредности на очекуваниот животен век, писменоста, образованието и БДП по глава на жител за населението во една земја. Тоа е стандарден начин за пресметување на човековиот развој во една земја, концепт кој според УНДП би требало да ги прошири опциите на луѓето и да им даде поголеми можности за образование, здравствена заштита, приходи, вработување, итн. Основен начин на употреба на ИЧР е да ги рангира земјите според тоа дали се развиени, во развој или неразвиени.

Светска карта за индексот (заснован на податоци од 2018 г., објавен во 2019 г.).[1]
  0.800–1.000 (многу висок)
  0.700–0.799 (висок)
  0.550–0.699 (среден)
  0.350–0.549 (низок)
  нема податоци

ИЧР бил развиен во 1990 од пакистанскиот економист Махбуб ул Хак и Ричард Џоли од универзитетот Јејл од САД, со помош на Густав Ранис и Мегнад Десаи. Од 1990 се употребува од Обединетите Нации во нивниот годишен извештај за човеков развој.

ИЧР комбинира три фактори:

 • Очекуван животен век при раѓањето, како показател на здравјето и долговечноста на популацијата,
 • Знаење и образование, мерено преку писменоста на возрасните (како 2/3 од тежината) и вкупното запишување во примарно, секундарно и терцијарно образование (како 1/3 од тежината),
 • Животниот стандард, изразен преку природен логаритам од бруто-домашниот производ (БДП) по глава на жител во УСД.

Вредноста на ИЧР може да се движи од 0 до 1. Вредности под 0,5 се смета дека претставуваат низок степен на развој на земјата. Сите земји со ИЧР под 0,5 се во Африка. ИЧР од 0,8 и повеќе се сметаат за развиени. Ова ги вклучува сите развиени земји од Северна Америка, Западна Европа, Источна Азија, како и некои земји во развој од Источна Европа. Седум земји, меѓу кои и Македонија, од 2007. година преминале во оваа група.

Во продолжение се дадени првите 30 земји во светот како што се рангираат според ИЧР во извештајот на ОН за 2007/2008:

 1.  Исланд 0,968 ()
 2.  Норвешка 0,968 ()
 3. Австралија Австралија 0,962 ()
 4.  Канада 0,961 ( 2)
 5.  Ирска 0,959 ( 1)
 6.  Шведска 0,956 ( 1)
 7.  Швајцарија 0,955 ( 2)
 8. Flag of Japan.svg Јапонија 0,953 ( 1)
 9.  Холандија 0,953 ( 1)
 10.  Франција 0,952 ( 6)

 1.  Финска 0,952 ()
 2.  САД 0,951 ( 4)
 3.  Шпанија 0,949 ( 6)
 4.  Данска 0,949 ( 1)
 5.  Австрија 0,948 ( 1)
 6.  Белгија 0,946 ( 4)
 7.  Обединето Кралство 0,946 ( 1)
 8.  Луксембург 0,944 ( 6)
 9. Нов Зеланд Нов Зеланд 0,943 ( 1)
 10.  Италија 0,941 ( 3)

 1.  Хонгконг 0,937 ( 1)
 2.  Германија 0,935 ( 1)
 3. Израел Израел 0,932 ()
 4.  Грција 0,926 ()
 5. Сингапур Сингапур 0,922 ()
 6.  Јужна Кореја 0,921 ()
 7.  Словенија 0,917 ()
 8.  Кипар 0,903 ( 1)
 9.  Португалија 0,897 ( 1)
 10. Брунеј Брунеј 0,894 ( 4)

ПоврзаноУреди

 1. „Human Development Report 2019 – "Human Development Indices and Indicators" (PDF). HDRO (Human Development Report Office) United Nations Development Programme. стр. 22–25. Посетено на 9 декември 2019.