Галски јазикјазик што спаѓа во групата на келтските јазици и кој бил зборуван од страна на Галите пред доаѓањето на Римското Царство и негово асимилирање. Во времето на Галските војни, галскиот јазик бил еден од трите јазици кои биле во употреба, покрај аквитанскиот јазик и германскиот јазик.

Галски јазик
Gaelic
Изговоргелик
Застапен воВелика Британија, Франција
НародГали
Јазично семејство
Келтски
  • галски јазик
ПисмоГалска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

Галскиот јазик е познат по повеќе откриени камења или керамика на кои било пишувано на галски јазик. Се претпоставува дека овој јазик бил создаден во 6 век.