Машина за дезинтеграција

Машината за дезинтеграција е многу мала приказна напишана од страна на Сер Артур Конан Дојл. Книгата за прв пат била објавена во 1929 година. Приказната обработува откривање на машина што е способна за дисинтеграција на објекти и повторно да ги формира истите како што биле. Приказната е дел од серијалот книги и приказни за Професор Челенџер.

Машина за дезинтеграција  
АвторСер Артур Конан Дојл
Наслов на
оригиналот
The Disintegration Machine
ЗемјаОбединетото Кралство
Јазиканглиски
СеријалПрофесор Челенџер
Жанр(ови)научна фантастика
Издадена1929
ПретходнаЗемјата на маглата
СледнаКога светот врисна