Отвори го главното мени

МестоположбаУреди

Пирин се наоѓа меѓу реките Струма на запад и Места на исток. На север преку Предел се поврзува со планината Рила, а на југ продолжува во Славјанка (Алиботуш).

Релјеф и релјефни облициУреди

 
Карта на врвови во Северен Пирин
 
Карта на води во Северен Пирин

Позначајни врвовиУреди

 
Поглед на врв Вихрен од Кутело

На Пирин има два врва со над 2.900 м (Вихрен и Кутело), седум над 2.800 м, седумнаесет над 2.700 м, 32 над 2.600 м и 40 над 2.500 м. Трите највисоки врва се мермерни, а највисоките гранитни врвови (Полежан и Каменица) се наоѓаат на странични краци.

Пирин како тема во уметноста и во популарната култураУреди

  • „Планино Пирин планино“ - македонска народна песна.[1]
  • „Од врв Пирин планина“ - македонска народна песна.[2]
  • „Кажи ми кажи Пирин планино“ - новосоздадена фолк песна на композиторот Кирил Дрангов.[3]

ГалериjаУреди

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди