Руски

појаснителна страница на Википедија

Руски се однесува на сè што е поврзано со Русија, вклучително и:

 • Руси (русские, рускија ), етничка група на источнословенски народи, примарно живеат во Русија и соседните земји
 • Россијане (россияне), терминот руски јазик за сите граѓани и луѓе од Русија, без оглед на етничката припадност
 • Русофон, руско-говорно лице (русскоговорящий, русскоязычный, russkogovoryashchy, russkoyazychny)
 • Руски јазик, најмногу зборен јазик од сите словенските јазици
 • Руска азбука
 • Руска кујна
 • Руска култура
 • Руски студии

Руски може да се однесува и на:

 • Руско облекување
 • Русите, книга на Хедрик Смит
 • Руски (стрип), измислен супервилијарен стрип Марвел од серијата Панишер
 • Руски (солитер), игра со карти
 • „Руси“ (песна), од албумот Сонот на сините желки од Стинг
 • „Руски“, од албумот Tubular Bells 2003 на Мајк Олдфилд
 • Ник Русин, сторител на дело извршено во 2002 година
 • Јужноафриканско име за разновидна колбас Киелбаса
 • Нешто поврзано со Руската Империја или Советскиот Сојуз

Поврзано

уреди
 • Сите страници што почнуваат со Russian
 • Русија (појаснување)
 • Рус (појаснување)
 • Росијски (појаснување)
 • Руска река (појаснување)
 • Русин (појаснување)
 • Советски (појаснување)
 • Рускиот народ, претстава од 1942 година
 • Рушен (појаснување)