Прабугарски јазик

Прабугарски јазикјазик на којшто говореле Прабугарите. Тој е веќе изумрен јазик, а најприфатливата[се бара извор] теорија која е поддржана од некои научници е дека тој припаѓал во групата на туркиски јазици.[1] Некои од денешните бугарски научници тврдат дека прабугарскиот јазик припаѓал во групата на ирански јазици, но подоцна бил турцизиран.[2] Сепак, новата хипотеза за иранското потекло е само мислење на поединци во Република Бугарија.[3]

Прабугарски рунски знаци

Како директен наследник на прабугарскиот јазик се смета чувашкиот јазик.[4]

ИзвориУреди

  1. История на България. Т. II. С., издание на БАН 1981, стр.60
  2. Зошто не можам да ја поддржам вашата вера во хуно-туркиската хипотеза за Прабугарите - Иван Иванов
  3. Рашев, Рашо (2005). Прабългарите през V-VII век (Трето издание. изд.). София: Орбел. стр. 20–21. ISBN 954-496-073-2.
  4. Chuvash - Encyclopædia Britannica Article