1906 во филмот

Ова е преглед на настаните од 1906 година во филмот, вклучувајќи список на филмови и значајни луѓе кои биле родени или кои починале оваа година.

Години во филмот
Поврзани теми од периодот
Слика од Приказната на Кели Генг, филм од 1906.

НастаниУреди

Филмови објавени во 1906Уреди

 • Аладин, или прекрасната лампа, во режија на Фернан Зека
 • Крадците на автомобили, во режија на Џ. Стјуарт Блектон
 • Сонот на зависникот, во режија на Едвин С. Портер
 • Натпреварот Ханс-Нелсон
 • Смешен плакат, во режија на Жорж Мелјес
 • Хумористични фази на смешни лица, во режија на Џ. Стјуарт Блектон
 • Магичната роза, во режија на Сегундо де Шомон
 • Четиристотини ѓаволски бељи, во режија на Жорж Мелјес
 • Алхемичарот и демонот, во режија на Жорж Мелјес
 • Мотористот '?', во режија на Валтер Р. Бут
 • Сан Франциско: Последиците од земјотресот, во режија на Роберт К. Бонин
 • Рајот на коцкарот, во режија на Жорж Мелјес
 • Приказната на Кели Генг, во режија на Чарлс Тејт. Прв игран филм кој раскажал приказна во историјата на филмографијата. (Сите долгометражни филмови пред овој биле бокс натпревари.)
 • Три американски убавини, во режија на Едвин С. Портер
 • Прошетка по Маркет Стрит, во режија на Браќата Мајлс
 • Витсунтајдскиот саем во Престон, произведен од Мичел и Кенјон
 • Зимско санкање, во режија на Едвин С. Портер
 • Solser en Hesse, во режија на М. Х. Ладе

РодениУреди

ПочинатиУреди

ДебијаУреди