Комичар или комедијант — по определба е личност што ја забавува публиката, засмевајќи ја.

Лорел и Харди, едно од најпознатите дуа за комедија за време на раната класична холивудска ера на американското кино

Форматот на емисија што го применуваат комичарите често зависи и од самиот вид комедија. Некои комичари како Брајан Фигарол и Џек Цианбос зборуваат за нивните досегашни живото, а некои други пак, како Френк Скинер пеат хумористични песни.

Во однос на содржината пак, комичарите од типот на Томи Тјернан се навраќаат на своето минато со цел да се исмеат самите себеси, а некои како Бил Хикс и Џорџ Карлин применуваат шеги со културен и политички карактер.

Многу комичари постигнуваат култен статус преку турнеите од карактерот на Just for Laughs фестивалот во Монтреал, Edinburgh Fringe фестивалот и шоуто во Мелбурн, Австралија.

Надворешни врски уреди