Христо Георгиевски

Христо Георгиевски бил македонски поет, есеист, критичар, книжевен историчар.

ЖивотописУреди

Христо Георгиевски е роден е во Куманово на 24 октомври 1943 година. Починал во Белград на 3 јуни 2000 година. Завршил Филолошки факултет во Белград, каде беше редовен професор. Член на ДПМ од 1986 година. Автор е на книгите: Јазикот на бунарот (поезија, 1978), Јазикот и патот (поезија, 1982), Две Марии од Славко Јаневски (студија, 1982), Македонскиот роман 1952 - 1982 (студија, 1983), Удар (поезија, 1984), Скриена смисла (есеи, 1984), Поетиката на македонскиот роман (студија, 1985), Историја и поетика на македонската драма (студија, 1994), Историја на македонскиот роман (2000).