Џиро д’Италија 2019 - етапа 1 до етапа 11

список на статии на Викимедија

Џиро д’Италија 2019 е 102. издание на Џиро д’Италија, една од трите големи трки во велосипедизмот. Џиро започнало во Болоња со поединечен хронометар на 11 мај, а етапата 11 се одржала на 22 мај со етапа до Нови Лигуре. Трката завршила во Верона на 2 јуни.

Легенда
     Го означува предводникот во генералниот пласман      Го означува предводникот во планинскиот пласман
     Го означува предводникот во бодовниот пласман      Го означува предводникот во пласманот за млад возач
   и.в. означува дека возачот поминал низ завршната линија во иста група како оној кој го добил времето над него и поради тоа му било доделено истото завршно време.

Етапа 1 уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Примож Роглич Џамбо-Висма12' 54
2.   Сајмон Јејтс Мичелтон-Скот+ 19
3.   Винченцо Нибали Бахреин-Мерида+ 23
4.   Мигел Анхел Лопес Астана+ 28
5.   Том Димулен Тим ДСМ+ 28
6.   Рафал Мајка Бора-Хансгрое+ 33
7.   Тео Гејган Харт Инеос+ 35
8.   Лауренс де Плус Џамбо-Висма+ 35
9.   Бауке Молема Трек-Сегафредо+ 39
10.   Дамијано Карузо Бахреин-Мерида+ 40
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Примож Роглич   Џамбо-Висма12' 54
2.   Сајмон Јејтс Мичелтон-Скот+ 19
3.   Винченцо Нибали Бахреин-Мерида+ 23
4.   Мигел Анхел Лопес  Астана+ 28
5.   Том Димулен Тим ДСМ+ 28
6.   Рафал Мајка Бора-Хансгрое+ 33
7.   Тео Гејган Харт Инеос+ 35
8.   Лауренс де Плус Џамбо-Висма+ 35
9.   Бауке Молема Трек-Сегафредо+ 39
10.   Дамијано Карузо Бахреин-Мерида+ 40
Извор: ProCyclingStats


Етапа 2 уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Паскал Акерман Бора-Хансгрое4ч 44' 43
2.   Елија Вивијани Декојнинк-Квик Степ+ 0
3.   Кејлеб Јуан Лото-Судал+ 0
4.   Фернандо Гавирија ОАЕ Емирати+ 0
5.   Арно Демар Групама-ФДЖ+ 0
6.   Давиде Чимолаи Израелска велосипедска академија+ 0
7.   Вјачеслав Кузнецов Катјуша-Алпесин+ 0
8.   Јаспер де Бејст Лото-Судал+ 0
9.   Кристијан Збараљи Израелска велосипедска академија+ 0
10.   Ридигер Зелиг Бора-Хансгрое+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Примож Роглич  Џамбо-Висма4ч 57' 42
2.   Сајмон Јејтс Мичелтон-Скот+ 19
3.   Винченцо Нибали Бахреин-Мерида+ 23
4.   Мигел Анхел Лопес  Астана+ 28
5.   Том Димулен Тим ДСМ+ 28
6.   Рафал Мајка Бора-Хансгрое+ 33
7.   Тео Гејган Харт Инеос+ 35
8.   Бауке Молема Трек-Сегафредо+ 39
9.   Дамијано Карузо Бахреин-Мерида+ 40
10.   Пељо Билбао Астана+ 42
Извор: ProCyclingStats


Етапа 3 уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Фернандо Гавирија ОАЕ Емирати5ч 23' 19
2.   Арно Демар Групама-ФДЖ+ 0
3.   Паскал Акерман  Бора-Хансгрое+ 0
4.   Матео Москети Трек-Сегафредо+ 0
5.   Џакомо Ницоло Дименжн Дата+ 0
6.   Јакуб Маречко ССС+ 0
7.   Давиде Чимолаи Израелска велосипедска академија+ 0
8.   Мануел Белети Андрони Џокатоли-Сидермек+ 0
9.   Кристијан Кнес Инеос+ 0
10.   Саша Модоло ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Примож Роглич  Џамбо-Висма10ч 21' 01
2.   Сајмон Јејтс Мичелтон-Скот+ 19
3.   Винченцо Нибали Бахреин-Мерида+ 23
4.   Мигел Анхел Лопес  Астана+ 28
5.   Том Димулен Тим ДСМ+ 28
6.   Рафал Мајка Бора-Хансгрое+ 33
7.   Бауке Молема Трек-Сегафредо+ 39
8.   Дамијано Карузо Бахреин-Мерида+ 40
9.   Пељо Билбао Астана+ 42
10.   Виктор де ла Парте ССС+ 45
Извор: ProCyclingStats


Етапа 4 уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Ричард Карапас Мовистар5ч 58' 17
2.   Кејлеб Јуан Лото-Судал+ 0
3.   Диего Улиси ОАЕ Емирати+ 0
4.   Паскал Акерман Бора-Хансгрое+ 2
5.   Флоријан Сенешал Декојнинк-Квик Степ+ 2
6.   Примож Роглич  Џамбо-Висма+ 2
7.   Валерио Конти ОАЕ Емирати+ 14
8.   Мигел Анхел Лопес  Астана+ 18
9.   Арно Демар Групама-ФДЖ+ 18
10.   Сајмон Јејтс Мичелтон-Скот+ 18
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Примож Роглич  Џамбо-Висма16ч 19' 20
2.   Сајмон Јејтс Мичелтон-Скот+ 35
3.   Винченцо Нибали Бахреин-Мерида+ 39
4.   Мигел Анхел Лопес  Астана+ 44
5.   Диего Улиси ОАЕ Емирати+ 44
6.   Рафал Мајка Бора-Хансгрое+ 49
7.   Бауке Молема Трек-Сегафредо+ 55
8.   Дамијано Карузо Бахреин-Мерида+ 56
9.   Боб Јунгелс Декојнинк-Квик Степ+ 1' 02
10.   Давиде Формоло Бора-Хансгрое+ 1' 06
Извор: ProCyclingStats


Етапа 5 уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Паскал Акерман  Бора-Хансгрое3ч 15' 44
2.   Фернандо Гавирија ОАЕ Емирати+ 0
3.   Арно Демар Групама-ФДЖ+ 0
4.   Кејлеб Јуан Лото-Судал+ 0
5.   Матео Москети Трек-Сегафредо+ 0
6.   Рајан Гибонс Дименжн Дата+ 0
7.   Паоло Симион Бардијани ЦСФ+ 0
8.   Јенте Бирманс Катјуша-Алпесин+ 0
9.   Џовани Лонарди Нипо-Вини Фантини-Фезане+ 0
10.   Мануел Белети Андрони Џокатоли-Сидермек+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Примож Роглич  Џамбо-Висма19ч 35' 04
2.   Сајмон Јејтс Мичелтон-Скот+ 35
3.   Винченцо Нибали Бахреин-Мерида+ 39
4.   Мигел Анхел Лопес  Астана+ 44
5.   Диего Улиси ОАЕ Емирати+ 44
6.   Рафал Мајка Бора-Хансгрое+ 49
7.   Бауке Молема Трек-Сегафредо+ 55
8.   Дамијано Карузо Бахреин-Мерида+ 56
9.   Боб Јунгелс Декојнинк-Квик Степ+ 1' 02
10.   Давиде Формоло Бора-Хансгрое+ 1' 06
Извор: ProCyclingStats


Етапа 6 уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Фаусто Маснада Андрони Џокатоли-Сидермек5ч 45' 01
2.   Валерио Конти ОАЕ Емирати+ 5
3.   Хосе Хоакин Рохас Мовистар+ 38
4.   Рубен Пласа Израелска велосипедска академија+ 38
5.   Џовани Карбони Бардијани ЦСФ+ 43
6.   Питер Сери Декојнинк-Квик Степ+ 54
7.   Валентен Мадуа Групама-ФДЖ+ 54
8.   Нан Петер АГ2Р Ла Мондијал+ 57
9.   Андреј Амадор Мовистар+ 57
10.   Амаро Антунес ССС+ 57
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Валерио Конти  ОАЕ Емирати25ч 22' 00
2.   Џовани Карбони  Бардијани ЦСФ+ 1' 41
3.   Нан Петер АГ2Р Ла Мондијал+ 2' 09
4.   Хосе Хоакин Рохас Мовистар+ 2' 12
5.   Валентен Мадуа Групама-ФДЖ+ 2' 19
6.   Амаро Антунес ССС+ 2' 45
7.   Фаусто Маснада Андрони Џокатоли-Сидермек+ 3' 14
8.   Питер Сери Декојнинк-Квик Степ+ 3' 25
9.   Андреј Амадор Мовистар+ 3' 27
10.   Сам Омен Тим ДСМ+ 4' 57
Извор: ProCyclingStats


Етапа 7 уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Пељо Билбао Астана4ч 06' 27
2.   Тони Галопен АГ2Р Ла Мондијал+ 5
3.   Давиде Формоло Бора-Хансгрое+ 5
4.   Лукас Хамилтон Мичелтон-Скот+ 9
5.   Матија Катанео Андрони Џокатоли-Сидермек+ 9
6.   Хосе Хоакин Рохас Мовистар+ 30
7.   Себастијан Енао Инеос+ 48
8.   Антонио Педреро Мовистар+ 1' 01
9.   Валентен Мадуа Групама-ФДЖ+ 1' 07
10.   Андреа Вендраме Андрони Џокатоли-Сидермек+ 1' 07
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Валерио Конти  ОАЕ Емирати29ч 29' 34
2.   Хосе Хоакин Рохас Мовистар+ 1' 32
3.   Џовани Карбони  Бардијани ЦСФ+ 1' 41
4.   Нан Петер АГ2Р Ла Мондијал+ 2' 09
5.   Валентен Мадуа Групама-ФДЖ+ 2' 17
6.   Амаро Антунес ССС+ 2' 45
7.   Фаусто Маснада Андрони Џокатоли-Сидермек+ 3' 14
8.   Питер Сери Декојнинк-Квик Степ+ 3' 25
9.   Андреј Амадор Мовистар+ 3' 27
10.   Сам Омен Тим ДСМ+ 4' 57
Извор: ProCyclingStats


Етапа 8 уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Кејлеб Јуан Лото-Судал5ч 43' 32
2.   Елија Вивијани Декојнинк-Квик Степ+ 0
3.   Паскал Акерман  Бора-Хансгрое+ 0
4.   Фабио Сабатини Декојнинк-Квик Степ+ 0
5.   Мануел Белети Андрони Џокатоли-Сидермек+ 0
6.   Арно Демар Групама-ФДЖ+ 0
7.   Давиде Чимолаи Израелска велосипедска академија+ 0
8.   Марко Канола Нипо-Вини Фантини-Фезане+ 0
9.   Џакомо Ницоло Дименжн Дата+ 0
10.   Ридигер Зелиг Бора-Хансгрое+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Валерио Конти  ОАЕ Емирати35ч 13' 06
2.   Хосе Хоакин Рохас Мовистар+ 1' 32
3.   Џовани Карбони  Бардијани ЦСФ+ 1' 41
4.   Нан Петер АГ2Р Ла Мондијал+ 2' 09
5.   Валентен Мадуа Групама-ФДЖ+ 2' 17
6.   Амаро Антунес ССС+ 2' 45
7.   Фаусто Маснада Андрони Џокатоли-Сидермек+ 3' 14
8.   Питер Сери Декојнинк-Квик Степ+ 3' 25
9.   Андреј Амадор Мовистар+ 3' 27
10.   Сам Омен Тим ДСМ+ 4' 57
Извор: ProCyclingStats


Етапа 9 уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Примож Роглич Џамбо-Висма51' 52
2.   Виктор Кампенертс Лото-Судал+ 11
3.   Бауке Молема Трек-Сегафредо+ 1' 00
4.   Винченцо Нибали Бахреин-Мерида+ 1' 05
5.   Танел Кангерт ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 1' 10
6.   Чад Хејга Тим ДСМ+ 1' 14
7.   Боб Јунгелс Декојнинк-Квик Степ+ 1' 16
8.   Хју Карти ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 1' 30
9.   Пељо Билбао Астана+ 1' 43
10.   Матија Катанео Андрони Џокатоли-Сидермек+ 1' 52
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Валерио Конти  ОАЕ Емирати36ч 08' 32
2.   Примож Роглич Џамбо-Висма+ 1' 50
3.   Нан Петер  АГ2Р Ла Мондијал+ 2' 21
4.   Хосе Хоакин Рохас Мовистар+ 2' 33
5.   Фаусто Маснада Андрони Џокатоли-Сидермек+ 2' 36
6.   Андреј Амадор Мовистар+ 2' 39
7.   Амаро Антунес ССС+ 3' 05
8.   Валентен Мадуа Групама-ФДЖ+ 3' 27
9.   Џовани Карбони Бардијани ЦСФ+ 3' 30
10.   Пељо Билбао Астана+ 3' 32
Извор: ProCyclingStats


Етапа 10 уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Арно Демар Групама-ФДЖ3ч 36' 07
2.   Елија Вивијани Декојнинк-Квик Степ+ 0
3.   Ридигер Зелиг Бора-Хансгрое+ 0
4.   Кејлеб Јуан Лото-Судал+ 0
5.   Џакомо Ницоло Дименжн Дата+ 0
6.   Давиде Чимолаи Израелска велосипедска академија+ 0
7.   Мануел Белети Андрони Џокатоли-Сидермек+ 0
8.   Џовани Лонарди Нипо-Вини Фантини-Фезане+ 0
9.   Јаспер де Бејст Лото-Судал+ 0
10.   Јакопо Гварниери Групама-ФДЖ+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Валерио Конти  ОАЕ Емирати39ч 44' 39
2.   Примож Роглич Џамбо-Висма+ 1' 50
3.   Нан Петер  АГ2Р Ла Мондијал+ 2' 21
4.   Хосе Хоакин Рохас Мовистар+ 2' 33
5.   Фаусто Маснада Андрони Џокатоли-Сидермек+ 2' 36
6.   Андреј Амадор Мовистар+ 2' 39
7.   Амаро Антунес ССС+ 3' 05
8.   Валентен Мадуа Групама-ФДЖ+ 3' 27
9.   Џовани Карбони Бардијани ЦСФ+ 3' 30
10.   Пељо Билбао Астана+ 3' 32
Извор: ProCyclingStats


Етапа 11 уреди

 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Кејлеб Јуан Лото-Судал5ч 17' 26
2.   Арно Демар Групама-ФДЖ+ 0
3.   Паскал Акерман Бора-Хансгрое+ 0
4.   Елија Вивијани Декојнинк-Квик Степ+ 0
5.   Давиде Чимолаи Израелска велосипедска академија+ 0
6.   Симоне Консони ОАЕ Емирати+ 0
7.   Рајан Гибонс Дименжн Дата+ 0
8.   Џакомо Ницоло Дименжн Дата+ 0
9.   Јакуб Маречко ССС+ 0
10.   Шон Бенет ЕФ Едукејшн Фирст Про Сајклинг+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Валерио Конти  ОАЕ Емирати45ч 02' 05
2.   Примож Роглич Џамбо-Висма+ 1' 50
3.   Нан Петер  АГ2Р Ла Мондијал+ 2' 21
4.   Хосе Хоакин Рохас Мовистар+ 2' 33
5.   Фаусто Маснада Андрони Џокатоли-Сидермек+ 2' 36
6.   Андреј Амадор Мовистар+ 2' 39
7.   Амаро Антунес ССС+ 3' 05
8.   Валентен Мадуа Групама-ФДЖ+ 3' 27
9.   Џовани Карбони Бардијани ЦСФ+ 3' 30
10.   Пељо Билбао Астана+ 3' 32
Извор: ProCyclingStats


Наводи уреди

Надворешни врски уреди