Лото-Судал

белгиска велосипедска екипа

Лото-Судал (кратенка на екипата според UCI: LTB) — белгиска професионална велосипедска друмска екипа, спонзорирана од белгиската лотарија и Судал, производител на лепила. Екипата настапува во рамките на Светската турнеја.

Лото-Судал
Инфомации за тимот
UCI кодLTS
ЛоциранБелгија
Основан1985 (1985)
СтатусUCI World Tour екипа
ВелосипедиРидли
Клучни кадри
Извршен директорБил Оливје
Спортски директорМарк Сержан
Историја на тимското име
1985
1986
1987
1988
1988–1989

1990
1991
1992
1993–1994
1995
1996
1997
1998–1999
2000–2002
2003–2004
2005–2006
2007
2008–2009
2010–2011
2012–2014
2015–
Лото
Лото-Емерксил-Меркс
Лото-Меркс
Лото
Лото-Вландерен-Јонг-Мбк-Меркс
Лото-Суперклуб
Лото
Лото-Мавик-МБК
Лото
Лото-Исоглас
Лото
Лото-Мобистар-Исоглас
Лото-Мобистар
Лото-Адеко
Лото-Домо
Давитамон-Лото
Предиктор-Лото
Сајленс-Лото
Омега Парма-Лото
Лото-Белисол
Лото-Судал
Дрес на Лото-Судал
Дрес на Лото-Судал

Дрес

Истата организација е спонзор и на женската велосипедска екипа.

Состав на екипата уреди

2016 уреди

Велосипедист Датум на раѓање
  Сандер Арме (БЕЛ) (1985-12-10)10 декември 1985 (воз. 30)
  Ларс Бак (ДАН) (1980-01-16)16 јануари 1980 (воз. 35)
  Тиш Бенот (БЕЛ) (1994-03-11)11 март 1994 (воз. 21)
  Стиг Брукс (БЕЛ) (1990-05-10)10 мај 1990 (воз. 25)
  Крис Букманс (БЕЛ) (1987-02-13)13 февруари 1987 (воз. 28)
  Јеле Валајс (БЕЛ) (1989-05-11)11 мај 1989 (воз. 26)
  Рафаел Валс (ШПА) (1987-06-27)27 јуни 1987 (воз. 28)
  Тош ван дер Санде (БЕЛ) (1990-11-28)28 ноември 1990 (воз. 25)
  Јеле Ванендерт (БЕЛ) (1985-02-19)19 февруари 1985 (воз. 30)
  Тим Веленс (БЕЛ) (1991-05-10)10 мај 1991 (воз. 24)
  Луј Вервеке (БЕЛ) (1993-10-06)6 октомври 1993 (воз. 22)
  Тони Галопен (ФРА) (1988-04-19)19 април 1988 (воз. 27)
  Андре Грајпел (ГЕР) (1982-07-16)16 јули 1982 (воз. 33)
Велосипедист Датум на раѓање
  Шон де Би (БЕЛ) (1991-10-03)3 октомври 1991 (воз. 24)
  Јаспер де Бујст (БЕЛ) (1993-11-24)24 ноември 1993 (воз. 22)
  Томас де Гент (БЕЛ) (1986-11-06)6 ноември 1986 (воз. 29)
  Барт де Клерк (БЕЛ) (1986-08-26)26 август 1986 (воз. 29)
  Јенс Дебишер (БЕЛ) (1989-08-28)28 август 1989 (воз. 26)
  Герт Докс (БЕЛ) (1988-07-04)4 јули 1988 (воз. 27)
  Марсел Зиберг (ГЕР) (1982-04-30)30 април 1982 (воз. 33)
  Пим Лигтхарт (ХОЛ) (1988-06-16)16 јуни 1988 (воз. 27)
  Томаш Марчињски (ПОЛ) (1984-03-06)6 март 1984 (воз. 31)
  Максим Монфор (БЕЛ) (1983-01-14)14 јануари 1983 (воз. 32)
  Јирген Рулантс (БЕЛ) (1985-07-02)2 јули 1985 (воз. 30)
  Фредерик Фризон (БЕЛ) (1992-07-28)28 јули 1992 (воз. 23)
  Адам Хансен (АВС) (1981-05-11)11 мај 1981 (воз. 34)
  Грег Хендерсон (НЗЛ) (1976-09-10)10 септември 1976 (воз. 39)

2017 уреди

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Сандер Арме 10 декември 1985
  Ларс Бак 16 јануари 1980HTC-Highroad (2011)
  Тиш Бенот 11 март 1994Lotto Dstny Development Team (2014)
  Крис Букманс 13 февруари 1987Vacansoleil-DCM (2013)
  Шон де Би 3 октомври 1991Leopard Pro Cycling (2013)
  Јаспер де Бејст 24 ноември 1993Топспорт Вландерен-Балоас (2014)
  Барт де Клерк 26 август 1986Lotto Dstny Development Team (2010)
  Томас де Гент 6 ноември 1986Судал Квик-Степ (2014)
  Јенс Дебишер 28 август 1989Ovyta-Eijssen-Acrog (2010)
  Фредерик Фрисон 28 јули 1992Lotto Dstny Development Team (2015)
  Тони Галопен 24 мај 1988Трек-Сегафредо (2013)
  Андре Грајпел 16 јули 1982HTC-Highroad (2010)
  Адам Хансен 11 мај 1981HTC-Highroad (2010)
  Морено Хофланд 31 август 1991Џамбо-Висма (2016)
  Николас Мес 9 април 1986Судал Квик-Степ (2016)
  Томаш Марчињски 6 март 1984Torku Şekerspor (2015)
  Реми Мерц 17 јули 1995Bingoal WB Devo Team (2016)
  Максим Монфор 14 јануари 1983Трек-Сегафредо (2013)
  Јирген Рулантс 2 јули 1985Ventilair-Steria (2007)
  Џејмс Шо 13 јуни 1996Lotto Dstny Development Team (2016)
  Марсел Зиберг 30 април 1982HTC-Highroad (2010)
  Рафаел Валс 25 јуни 1987ОАЕ Емирати (2015)
  Тош ван дер Санде 28 ноември 1990Lotto Dstny Development Team (2011)
  Јеле Ванендерт 19 февруари 1985Групама-ФДЖ (2008)
  Луј Вервеке 6 октомври 1993Lotto Dstny Development Team (2014)
  Јеле Валајс 11 мај 1989Топспорт Вландерен-Балоас (2015)
  Тим Веленс 10 мај 1991Lotto Dstny Development Team (2012)
  Енцо Ваутерс 21 март 1996Lotto Dstny Development Team (2016)
  Сене Лејсен  (1 авг–31 дек, стажант)18 март 1996Lotto Dstny Development Team (2017)
  Емил Планкерт  (1 авг–31 дек, стажант)22 октомври 1996Lotto Dstny Development Team (2017)
  Матијас ван Гомпел  (1 авг–31 дек, стажант)24 септември 1995Lotto Dstny Development Team (2017)
Извор: UCI

Фуснота: Сандер Арме 

2018 уреди

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Сандер Арме 10 декември 1985
  Ларс Бак 16 јануари 1980HTC-Highroad (2011)
  Тиш Бенот 11 март 1994Lotto Dstny Development Team (2014)
  Виктор Кампенертс 28 октомври 1991Џамбо-Висма (2017)
  Јаспер де Бејст 24 ноември 1993Топспорт Вландерен-Балоас (2014)
  Томас де Гент 6 ноември 1986Судал Квик-Степ (2014)
  Јенс Дебишер 28 август 1989Ovyta-Eijssen-Acrog (2010)
  Фредерик Фрисон 28 јули 1992Lotto Dstny Development Team (2015)
  Андре Грајпел 16 јули 1982HTC-Highroad (2010)
  Адам Хансен 11 мај 1981HTC-Highroad (2010)
  Морено Хофланд 31 август 1991Џамбо-Висма (2016)
  Јенс Кекелејре 23 ноември 1988Тим Џејко АИУла (2017)
  Бјорг Ламбрехт 2 април 1997Lotto Dstny Development Team (2017)
  Николас Мес 9 април 1986Судал Квик-Степ (2016)
  Томаш Марчињски 6 март 1984Torku Şekerspor (2015)
  Реми Мерц 17 јули 1995Bingoal WB Devo Team (2016)
  Максим Монфор 14 јануари 1983Трек-Сегафредо (2013)
  Лауренс Насен 28 август 1992ВБ-Веранкласик-Аква Протект (2017)
  Џејмс Шо 13 јуни 1996Lotto Dstny Development Team (2016)
  Марсел Зиберг 30 април 1982HTC-Highroad (2010)
  Тош ван дер Санде 28 ноември 1990Lotto Dstny Development Team (2011)
  Јеле Ванендерт 19 февруари 1985Групама-ФДЖ (2008)
  Јеле Валајс 11 мај 1989Топспорт Вландерен-Балоас (2015)
  Тим Веленс 10 мај 1991Lotto Dstny Development Team (2012)
  Енцо Ваутерс 21 март 1996Lotto Dstny Development Team (2016)
Извор: UCI

Фуснота: Сандер Арме 

2019 уреди

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Сандер Арме 10 декември 1985
  Тиш Бенот 11 март 1994Lotto Dstny Development Team (2014)
  Адам Блајт 1 октомври 1989Аква Блу Спорт (2018)
  Виктор Кампенертс 28 октомври 1991Џамбо-Висма (2017)
  Јаспер де Бејст 24 ноември 1993Топспорт Вландерен-Балоас (2014)
  Томас де Гент 6 ноември 1986Судал Квик-Степ (2014)
  Стан Девулф 20 декември 1997Lotto Dstny Development Team (2018)
  Кејлеб Јуан 11 јули 1994Тим Џејко АИУла (2018)
  Фредерик Фрисон 28 јули 1992Lotto Dstny Development Team (2015)
  Карл Фредрик Хаген 26 септември 1991Joker Fuel of Norway (2018)
  Адам Хансен 11 мај 1981HTC-Highroad (2010)
  Расмус Бириел Иверсен 16 септември 1997General Store-Essegibi-F.lli Curia (2018)
  Јенс Кекелејре 23 ноември 1988Тим Џејко АИУла (2017)
  Роџер Клуге 5 февруари 1986Тим Џејко АИУла (2018)
  Бјорг Ламбрехт  (1 јан–5 авг, Фуснота)2 април 1997Lotto Dstny Development Team (2017)
  Николас Мес 9 април 1986Судал Квик-Степ (2016)
  Томаш Марчињски 6 март 1984Torku Şekerspor (2015)
  Реми Мерц 17 јули 1995Bingoal WB Devo Team (2016)
  Максим Монфор 14 јануари 1983Трек-Сегафредо (2013)
  Лауренс Насен 28 август 1992ВБ-Веранкласик-Аква Протект (2017)
  Гербен Тејсен  (1 јул–31 дек)21 јуни 1998Lotto Dstny Development Team (2018)
  Тош ван дер Санде 28 ноември 1990Lotto Dstny Development Team (2011)
  Бријан ван Гутхем 16 април 1991Ромпот-Недерландсе Лотереј (2018)
  Брент ван Мур  (4 јун–31 дек)12 јануари 1998Lotto Dstny Development Team (2018)
  Јеле Ванендерт 19 февруари 1985Групама-ФДЖ (2008)
  Харм Ванхауке 17 јуни 1997Lotto Dstny Development Team (2018)
  Јеле Валајс 11 мај 1989Топспорт Вландерен-Балоас (2015)
  Тим Веленс 10 мај 1991Lotto Dstny Development Team (2012)
  Енцо Ваутерс 21 март 1996Lotto Dstny Development Team (2016)
Извор: UCI

Фуснота: Сандер Арме 
Фуснота: Енцо Ваутерс , починал како последица на пад на трка

2020 уреди

 Состав на екипата
ВелосипедистДатум на раѓањеПретходна екипа
  Сандер Арме 10 декември 1985
  Стеф Крас 13 февруари 1996Катјуша-Алпесин (2019)
  Јаспер де Бејст 24 ноември 1993Топспорт Вландерен-Балоас (2014)
  Томас де Гент 6 ноември 1986Судал Квик-Степ (2014)
  Џон Дегенколб 7 јануари 1989Трек-Сегафредо (2019)
  Стан Девулф 20 декември 1997Lotto Dstny Development Team (2018)
  Џонатан Дибен 12 февруари 1994Madison Genesis (2019)
  Кејлеб Јуан 11 јули 1994Тим Џејко АИУла (2018)
  Фредерик Фрисон 28 јули 1992Lotto Dstny Development Team (2015)
  Филип Жилбер 5 јули 1982Судал Квик-Степ (2019)
  Кобе Госенс 29 април 1996Lotto Dstny Development Team (2019)
  Карл Фредрик Хаген 26 септември 1991Joker Fuel of Norway (2018)
  Адам Хансен 11 мај 1981HTC-Highroad (2010)
  Метју Холмс 8 декември 1993Madison Genesis (2019)
  Расмус Бириел Иверсен 16 септември 1997General Store-Essegibi-F.lli Curia (2018)
  Роџер Клуге 5 февруари 1986Тим Џејко АИУла (2018)
  Николас Мес 9 април 1986Судал Квик-Степ (2016)
  Томаш Марчињски 6 март 1984Torku Şekerspor (2015)
  Реми Мерц 17 јули 1995Bingoal WB Devo Team (2016)
  Стефано Олдани 10 јануари 1998Еоло-Комета (2019)
  Гербен Тејсен 21 јуни 1998Lotto Dstny Development Team (2018)
  Тош ван дер Санде 28 ноември 1990Lotto Dstny Development Team (2011)
  Бријан ван Гутхем 16 април 1991Ромпот-Недерландсе Лотереј (2018)
  Брент ван Мур 12 јануари 1998Lotto Dstny Development Team (2019)
  Харм Ванхауке 17 јуни 1997Lotto Dstny Development Team (2018)
  Флоријан Вермерш  (1 јун–31 дек)12 март 1999Lotto Dstny Development Team (2020)
  Јеле Валајс 11 мај 1989Топспорт Вландерен-Балоас (2015)
  Тим Веленс 10 мај 1991Lotto Dstny Development Team (2012)
Извор: UCI

Фуснота: Сандер Арме 

Надворешни врски уреди