Џиро д’Италија 2015 - етапа 12 до етапа 21

Џиро д’Италија 2015 започнала на 9 мај, а етапата 12 се одржала на 21 мај. Трката започнала со екипен хронометар од Сан Лоренцо ал Маре до Санремо.[1]

Легенда[N 1]
     Го означува предводникот во генералниот пласман      Го означува предводникот во планинскиот пласман
     Го означува предводникот во бодовниот пласман      Го означува предводникот во пласманот за млад возач
   и.в. означува дека возачот поминал низ завршната линија во иста група како оној кој го добил времето над него и поради тоа му било доделено истото завршно време.

Етапа 12

уреди
21 мај 2015 — Имола до Виченца, 190 км
Резултат од етапа 12
Возач Екипа Време
1   Филип Жилбер (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер 4ч 22' 50"
2   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо + 3"
3   Диего Улиси (ИТА) Лампре-Мерида + 3"
4   Зимон Гешке (ГЕР) Џајант-Алпецин + 3"
5   Енрико Батаљин (ИТА) Бардијани-ЦСФ + 3"
6   Паоло Тиралонго (ИТА) Астана + 3"
7   Јон Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 6"
8   Карлос Бетанкур (КОЛ) Аг2р-Ла Мондијал + 6"
9   Јурген ван ден Брук (БЕЛ) Лото-Судал + 6"
10   Микел Ланда (ШПА) Астана + 6"
Генерален пласман по етапа 12
Возач Екипа Време
1   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо 51ч 17' 06"
2   Фабио Ару (ИТА)   Астана + 17"
3   Микел Ланда (ШПА) Астана + 55"
4   Дарио Каталдо (ИТА) Астана + 1' 30"
5   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тинкоф-Саксо + 1' 55"
6   Ригоберто Уран (КОЛ) Етикс-Квик Степ + 2' 19"
7   Џовани Висконти (ИТА) Мовистар Тим + 2' 21"
8   Дамијано Карузо (ИТА) Ванти-Груп Гобер + 2' 29"
9   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 2' 38"
10   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим Скај + 2' 44"

Етапа 13

уреди
22 мај 2015 — Монтекио Маџоре до Језоло, 147 км
Резултат од етапа 13
Возач Екипа Време
1   Сака Модоло (ИТА) Лампре-Мерида 3ч 03' 08"
2   Џакомо Ницоло (ИТА) Трек Фактори Рејсинг и.в.
3   Елија Вивијани (ИТА) Тим Скај и.в.
4   Александар Порсев (РУС) Катјуша и.в.
5   Едуард-Михаел Гросу (РОМ) Нипо-Вини Фантини и.в.
6   Максимилијано Ричезе (АРГ) Лампре-Мерида и.в.
7   Морено Хофланд (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо и.в.
8   Никола Руфони (ИТА) Бардијани-ЦСФ и.в.
9   Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Алпецин и.в.
10   Хајнрих Хауслер (АВС) ИАМ Сајклинг и.в.
Генерален пласман по етапа 13
Возач Екипа Време
1   Фабио Ару (ИТА)     Астана 54ч 20' 35"
2   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 19"
3   Микел Ланда (ШПА) Астана + 1' 14"
4   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тинкоф-Саксо + 1' 38"
5   Дарио Каталдо (ИТА) Астана + 1' 49"
6   Ригоберто Уран (КОЛ) Етикс-Квик Степ + 2' 02"
7   Дамијано Карузо (ИТА) Ванти-Груп Гобер + 2' 12"
8   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 2' 21"
9   Џовани Висконти (ИТА) Мовистар Тим + 2' 40"
10   Јуриј Трофимов (РУС) Катјуша + 3' 15"

Етапа 14

уреди
23 мај 2015 — Тревизо до Валдобијадене, 59,4 км поединечен хронометар (ITT)
Резултат од етапа 14
Возач Екипа Време
1   Васил Кириенка (БЛР) Тим Скај 1ч 17' 52"
2   Луис Леон Санчес (ШПА) Астана + 12"
3   Алберто Контадор (ШПА) Тинкоф-Саксо + 14"
4   Патрик Греч (ГЕР) Аг2р-Ла Мондијал + 23"
5   Стевен Краусвајк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 1' 09"
6   Танел Кангерт (ЕСТ) Астана + 1' 17"
7   Јурген ван ден Брук (БЕЛ) Лото-Судал + 1' 25"
8   Фабио Фелине (ИТА) Трек Фактори Рејсинг + 1' 26"
9   Тобијан Лудвигсон (ШВЕ) Џајант-Алпецин + 1' 27"
10   Лук Дарбриџ (АВС) Орика-ГринЕЏ + 1' 36"
Генерален пласман по етапа 14
Возач Екипа Време
1   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо 55ч 39' 00"
2   Фабио Ару (ИТА)   Астана + 2' 28"
3   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 3' 36"
4   Ригоберто Уран (КОЛ) Етикс-Квик Степ + 4' 14"
5   Јурген ван ден Брук (БЕЛ) Лото-Судал + 4' 17"
6   Дарио Каталдо (ИТА) Астана + 4' 50"
7   Микел Ланда (ШПА) Астана + 4' 55"
8   Дамијано Карузо (ИТА) Ванти-Груп Гобер + 4' 56"
9   Роман Кројцигер (ЧЕШ) Тинкоф-Саксо + 4' 57"
10   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим Скај + 5' 35"

Етапа 15

уреди
24 мај 2015 — Маростика до Мадона ди Кампилјо, 165 км
Резултат од етапа 15
Возач Екипа Време
1   Микел Ланда (ШПА) Астана 4ч 22' 35"
2   Јуриј Трофимов (РУС) Катјуша + 2"
3   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо + 5"
4   Фабио Ару (ИТА)   Астана + 6"
5   Стевен Краусвајк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 38"
6   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 42"
7   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим Скај + 1' 00"
8   Танел Кангерт (ЕСТ) Астана + 1' 10"
9   Александар Жење (ФРА) ФДЖ + 1' 49"
10   Дамијано Карузо (ИТА) Ванти-Груп Гобер + 2' 13"
Генерален пласман по етапа 15
Возач Екипа Време
1   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо 60ч 01' 34"
2   Фабио Ару (ИТА)   Астана + 2' 35"
3   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 4' 19"
4   Микел Ланда (ШПА) Астана + 4' 46"
5   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим Скај + 6' 36"
6   Јуриј Трофимов (РУС) Катјуша + 6' 58"
7   Дамијано Карузо (ИТА) Ванти-Груп Гобер + 7' 10"
8   Максим Монфорт (БЕЛ) Лото-Судал + 8' 20"
9   Џовани Висконти (ИТА) Мовистар Тим + 9' 53"
10   Александар Жење (ФРА) ФДЖ + 10' 03"

Етапа 16

уреди
26 мај 2015 — Пинцоло до Априка, 174 км
Резултат од етапа 16
Возач Екипа Време
1   Микел Ланда (ШПА) Астана 5ч 02' 51"
2   Стевен Краусвајк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 38"
3   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо + 38"
4   Јуриј Трофимов (РУС) Катјуша + 2' 03"
5   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 2' 03"
6   Рајдер Хесједал (КАН) Канондејл-Гармин + 2' 10"
7   Фабио Ару (ИТА)   Астана + 2' 51"
8   Дамијано Карузо (ИТА) Ванти-Груп Гобер + 3' 16"
9   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим Скај + 3' 19"
10   Карлос Бетанкур (КОЛ) Аг2р-Ла Мондијал + 3' 19"
Генерален пласман по етапа 16
Возач Екипа Време
1   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо 65ч 04' 59"
2   Микел Ланда (ШПА) Астана + 4' 02"
3   Фабио Ару (ИТА)   Астана + 4' 52"
4   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 5' 48"
5   Јуриј Трофимов (РУС) Катјуша + 8' 27"
6   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим Скај + 9' 31"
7   Дамијано Карузо (ИТА) Ванти-Груп Гобер + 9' 52"
8   Стевен Краусвајк (ХОЛ)   Лото НЛ-Џамбо + 11' 40"
9   Александар Жење (ФРА) ФДЖ + 12' 48"
10   Рајдер Хесједал (КАН) Канондејл-Гармин + 12' 49"

Етапа 17

уреди
27 мај 2015 — Тирано до Лугано (Швајцарија), 134 км
Резултат од етапа 17
Возач Екипа Време
1   Сака Модоло (ИТА) Лампре-Мерида 3ч 07' 51"
2   Џакомо Ницоло (ИТА) Трек Фактори Рејсинг и.в.
3   Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Алпецин и.в.
4   Хајнрих Хауслер (АВС) ИАМ Сајклинг и.в.
5   Давиде Аполонио (ИТА) Андрони Џокатоли-Сидермек и.в.
6   Стиг Брукс (БЕЛ) Лото-Судал и.в.
7   Хуан Хосе Лобато (ШПА) Мовистар Тим и.в.
8   Александар Порсев (РУС) Катјуша и.в.
9   Кевин Реза (ФРА) ФДЖ и.в.
10   Ник ван дер Лејке (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо и.в.
Генерален пласман по етапа 17
Возач Екипа Време
1   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо 68ч 12' 50"
2   Микел Ланда (ШПА) Астана + 4' 02"
3   Фабио Ару (ИТА)   Астана + 4' 52"
4   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 5' 48"
5   Јуриј Трофимов (РУС) Катјуша + 8' 27"
6   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим Скај + 9' 31"
7   Дамијано Карузо (ИТА) Ванти-Груп Гобер + 9' 52"
8   Стевен Краусвајк (ХОЛ)   Лото НЛ-Џамбо + 11' 40"
9   Александар Жење (ФРА) ФДЖ + 12' 48"
10   Рајдер Хесједал (КАН) Канондејл-Гармин + 13' 01"

Етапа 18

уреди
28 мај 2015 — Мелиде (Швајцарија) до Вербанија, 170 км
Резултат од етапа 18
Возач Екипа Време
1   Филип Жилбер (БЕЛ) Ванти-Груп Гобер 4ч 04' 14"
2   Франческо Бонџорно (ИТА) Бардијани-ЦСФ + 47"
3   Силвен Шаванел (ФРА) ИАМ Сајклинг + 1' 01"
4   Матео Бусато (ИТА) Саутист Про Сајклинг + 1' 01"
5   Амаел Моанар (ФРА) Ванти-Груп Гобер + 1' 01"
6   Давид де ла Круз (ШПА) Етикс-Квик Степ + 1' 01"
7   Риналдо Ночентини (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал + 1' 01"
8   Канстанцин Сивцов (БЛР) Тим Скај + 1' 01"
9   Чад Хејга (САД) Џајант-Алпецин + 2' 42"
10   Питер Венинг (ХОЛ) Орика-ГринЕЏ + 3' 55"
Генерален пласман по етапа 18
Возач Екипа Време
1   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо 72ч 23' 09"
2   Микел Ланда (ШПА) Астана + 5' 15"
3   Фабио Ару (ИТА)   Астана + 6' 05"
4   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 7' 01"
5   Јуриј Трофимов (РУС) Катјуша + 9' 40"
6   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим Скај + 10' 44"
7   Дамијано Карузо (ИТА) Ванти-Груп Гобер + 11' 05"
8   Стевен Краусвајк (ХОЛ)   Лото НЛ-Џамбо + 12' 53"
9   Рајдер Хесједал (КАН) Канондејл-Гармин + 13' 01"
10   Александар Жење (ФРА) ФДЖ + 14' 01"

Етапа 19

уреди
29 мај 2015 — Гравелона Точе до Червинија, 236 км
Резултат од етапа 19
Возач Екипа Време
1   Фабио Ару (ИТА)   Астана 6ч 24' 13"
2   Рајдер Хесједал (КАН) Канондејл-Гармин + 28"
3   Ригоберто Уран (КОЛ) Етикс-Квик Степ + 1' 10"
4   Танел Кангерт (ЕСТ) Астана + 1' 18"
5   Стевен Краусвајк (ХОЛ)   Лото НЛ-Џамбо + 1' 18"
6   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо + 1' 18"
7   Микел Ланда (ШПА) Астана + 1' 18"
8   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим Скај + 1' 21"
9   Микел Ниеве (ШПА) Тим Скај + 1' 24"
10   Александар Жење (ФРА) ФДЖ + 2' 24"
Генерален пласман по етапа 19
Возач Екипа Време
1   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо 78ч 48' 40"
2   Фабио Ару (ИТА)   Астана + 4' 37"
3   Микел Ланда (ШПА) Астана + 5' 15"
4   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 8' 10"
5   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим Скај + 10' 47"
6   Јуриј Трофимов (РУС) Катјуша + 11' 11"
7   Рајдер Хесједал (КАН) Канондејл-Гармин + 12' 05"
8   Дамијано Карузо (ИТА) Ванти-Груп Гобер + 12' 14"
9   Стевен Краусвајк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 12' 53"
10   Александар Жење (ФРА) ФДЖ + 15' 07"

Етапа 20

уреди
30 мај 2015 — Сен Венсан до Сестриере, 196 км
Резултат од етапа 20
Возач Екипа Време
1   Фабио Ару (ИТА)   Астана 5ч 12' 25"
2   Рајдер Хесједал (КАН) Канондејл-Гармин + 18"
3   Ригоберто Уран (КОЛ) Етикс-Квик Степ + 24"
4   Микел Ланда (ШПА) Астана + 24"
5   Стевен Краусвајк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 34"
6   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо + 2' 25"
7   Танел Кангерт (ЕСТ) Астана + 2' 28"
8   Франко Пелицоти (ИТА) Андрони Џокатоли-Сидермек + 2' 28"
9   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим Скај + 2' 28"
10   Диего Роза (ИТА) Астана + 2' 28"
Генерален пласман по етапа 20
Возач Екипа Време
1   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо 84ч 03' 30"
2   Фабио Ару (ИТА)   Астана + 2' 02"
3   Микел Ланда (ШПА) Астана + 3' 14"
4   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 8' 19"
5   Рајдер Хесједал (КАН) Канондејл-Гармин + 9' 52"
6   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим Скај + 10' 50"
7   Стевен Краусвајк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 11' 02"
8   Дамијано Карузо (ИТА) Ванти-Груп Гобер + 12' 17"
9   Александар Жење (ФРА) ФДЖ + 16' 00"
10   Јуриј Трофимов (РУС) Катјуша + 16' 23"

Етапа 21

уреди
31 мај 2015 — Торино до Милано, 185 км
Резултат од етапа 21
Возач Екипа Време
1   Илјо Кејсе (БЕЛ) Етикс-Квик Степ 4ч 18' 37"
2   Лук Дарбриџ (АВС) Орика-ГринЕЏ и.в.
3   Роџер Клуге (ГЕР) ИАМ Сајклинг + 9"
4   Александар Порсев (РУС) Катјуша + 9"
5   Џакомо Ницоло (ИТА)   Трек Фактори Рејсинг + 9"
6   Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Алпецин + 9"
7   Елија Вивијани (ИТА) Тим Скај + 9"
8   Морено Хофланд (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 9"
9   Давиде Аполонио (ИТА) Андрони Џокатоли-Сидермек + 9"
10   Елија Фавили (ИТА) Саутист Про Сајклинг + 9"
Краен генерален пласман
Возач Екипа Време
1   Алберто Контадор (ШПА)   Тинкоф-Саксо 88ч 22' 25"
2   Фабио Ару (ИТА)   Астана + 1' 53"
3   Микел Ланда (ШПА) Астана + 3' 05"
4   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 8' 10"
5   Рајдер Хесједал (КАН) Канондејл-Гармин + 9' 52"
6   Леополд Кениг (ЧЕШ) Тим Скај + 10' 41"
7   Стевен Краусвајк (ХОЛ) Лото НЛ-Џамбо + 10' 53"
8   Дамијано Карузо (ИТА) Ванти-Груп Гобер + 12' 08"
9   Александар Жење (ФРА) ФДЖ + 15' 51"
10   Јуриј Трофимов (РУС) Катјуша + 16' 14"

Белешки

уреди
  1. Маичките кои се појавуваат во табелата на левата страна од страницата ги означуваат возачите кои ги носат на одредената етапа, додека оние кои се појавуваат на десната страна на страницата ги означуваат возачите на кои им се доделени по етапата.

Наводи

уреди
  1. „Џиро д'Италија 2015“. Cyclingnews.com.