Шаховски турнир во Дортмунд

Шаховскиот турнир во Дортмунд (официјално Dortmunder Sparkassen Chess Meeting), познат и како Шаховски турнир Шпаркасен е еден од најпрестижните и најсилни шаховски турнири во светот. Турнирот е супер турнир на ФИДЕ и се одржува секоја година во текот на летото. На турнирот секоја година учествуваат врвни велемајстори, па турнирот секоја година е еден од најсилните во светот, во група со шаховските турнири во Вајк ан Зее и Линарес. Покрај главниот турнир, во рамките на настанот, секоја година се организираат турнири за шахисти во сите класи и категории. Во последните неколку години, турнирот се одржува во просториите на Дортмундскиот театар.

Анатолиј Карпов на турнирот во Дортмунд во 2000

На турнирот може да бидат поканети само најдобрите шахисти во светот (со најголем реjтинг), но исклучок од ова е покана до победникот на Аерофлот тунирот, кој секоја година се одржува во Москва, а на кој може да учествуваат шахисти со Ело рејтинг помал од 2550 бода.

Турнирот, обично се игра во Бергеров систем, при што секој учесник треба да одигра две партии (една со бели и една со црни фигури).

Историја уреди

Портал  · Историја
Основи

Фигури  · Табла  · Правила
Стратегија  · Тактика  · Запис

Теорија

Отворање  · Средишница
Завршница  · Мат
Пешачка структура  · Принуден потег
Темпо  · Опозиција

Натпреварувања

Олимпијада
Вајк ан Зее  · Линарес  · М-Тел Мастерс
Дортмунд  · Нанѓинг

Организации

ФИДЕ  · ПША

Списоци

Поими  · Книги  · Партии
Отворања  · Силни турнири

Првиот турнир се одржал во 1973, како меѓународниот германско првенство, а прв победник бил Ханс-Јоаким Хехт. Но, во Дортмунд, во 1928, 1951 и 1961 се одржале три значајни турнири, кои важат за предвесници на турнирот. За некои шахисти, овој турнир бил почеток на успешна кариера, а меѓу нив се вбројуваат: За неколку од светската елита играчи, на турнирот означени почетна точка на својата кариера: Петар Леко (за првпат учествувал во 1991) и Владимир Крамник (на турнирот во 1992 ја исполнил велемајсторската норма). Турнирот во 1992 бил најсилниот шаховски турнир којшто нкогаш бил организиран во Германија. На турнирот победил светскиот првак Гари Каспаров, иако загубил две партии (против Гата Камски и Роберт Хибнер). Во 2002, турнирот претставуваше турнир на кандидатите, на кој победникот Петар Леко го предизвика светскиот првак според ПША Владимир Крамник на меч за светски првак, кој се одржа во 2004.

Во 2005, турнирот достигна 19. категорија, што значи дека просечниот Ело рејтинг на учесниците изнесуваше 2700 бода. на турнирот, изнeнадувачки победи младиот германски велемајстор Аркадиј Најдич, којшто со 19 години е најмладиот победник на турнирот досега. Најмногу победи на турнирот воопшто има Владимир Крамник, кој бил победник 9 пати.

Во 2006, турнирот се одржа од 28 јули до 6 август, а учествуваа шест од најдобрите 10 шахисти според ранг списокот на ФИДЕ во светот. На турнирот победи Владимир Крамник, а ист број на победи имаше и Петар Свидлер.

Турнирот во 2007, се одржа од 23 јуни до 1 јули. На турнирот учествуваа Ананд, Крамник, Мамедјаров, Леко, Гелфанд, Најдич, Карлсен и Алексеев. Просечниот Ело рејтинг на турнирот изнесуваше 2727 бода, па турнирот беше од 20. Победник беше Крамник со резултат 5/7.

Во 2008, учествуваа Крамник, Мамедјаров, Леко, Иванчук, Најдич, Густафсон, Непомнијашиј и Ван Вели. Турнирот се одржа од 28 јуни до 6 јули, а победник на турнирот беше Петар Леко, кој оствари резултат 4,5/7. Владимир Крамник, кој победи на турнирот во претходните две години оствари невообичаено лош резултат 3/7.

Во 2009, турнирот се одржа од 2 до 12 јули. На турнирот учествуваа Крамник, Леко, Карлсен, Јаковенко, Бакро и Најдич. на турнирот победи Крамник со резултат 6,5/10, пред Карлсен, Леко и Јаковенко со по 5,5 бода. секоја со 5,5 бода. Ова беше деветтата рекордна победа на Крамник на овој турнир.

Победници на турнирот уреди

Пред 1973 уреди

Година Победник Земја
1928 Фриц Земиш   Германија
1951 Алберик О'Кели де Голвеј   Белгија
1961 Марк Таиманов   СССР

По 1973 уреди

Година Победник Земја
1973 Хејки Вестеринен   Финска
1974 Виктор Чокалтеа   Романија
1975 Хејки Вестеринен   Финска
1976 Борис Спаски   СССР
1977 Олег Романишин   СССР
1978 Јан Шмејкал   Чехословачка
1979 Тамаз Гиоргадзе   СССР
1980 Рејмонд Кин   Англија
1981 Генадиј Кузмин   СССР
1982 Властимил Хорт   Чехословачка
1983 Јехуда Грунфелд   Израел
1984 Борис Спаски   СССР
1985 Јури Разуваев   СССР
1986 Золтан Рибли   Унгарија
1987 Јури Балашов   СССР
1988 Смбат Лпутјан   СССР
1989 Ефим Гелер   СССР
1990 Александар Чернин   СССР
1991 Игор Стол   Чехословачка
1992 Гари Каспаров   Русија
1993 Анатолиј Карпов   Русија
1994 Јерун Пикет   Холандија
1995 Владимир Крамник   Русија
1996 Владимир Крамник   Русија
1997 Владимир Крамник   Русија
1998 Владимир Крамник   Русија
1999 Петар Леко   Унгарија
2000 Владимир Крамник   Русија
2001 Владимир Крамник   Русија
2002 Петар Леко   Унгарија
2003 Виктор Бологан   Молдавија
2004 Вишванатан Ананд   Индија
2005 Аркадиј Најдич   Германија
2006 Владимир Крамник   Русија
2007 Владимир Крамник   Русија
2008 Петар Леко   Унгарија
2009 Владимир Крамник   Русија
2010 Руслан Пономариов   Украина
2011 Владимир Крамник   Русија
2012 Фабијано Каруана   Италија
2013 Мајкл Адамс   Англија
2014 Фабијано Каруана   Италија
2015 Фабијано Каруана   САД
2016 Максим Вашје-Лаграв   Франција
2017 Радослав Војташек   Полска
2018 Јан Непомњашчи   Русија
2019 Ленјер Домингес Перес   САД

Надворешни врски уреди