Отвори го главното мени
Портал   Основни статии   Проект   Разговор за проектот   Учесници во проектот
уреди   

ШАХ

ChessSet.jpg

Шах (од персиски: شاه - крал) е спортска игра на квадратна табла за двајца играчи. Таблата е поделена на осум редови и осум колони, и има 64 полиња кои се наизменично темни и светли (често се вели „црни“ и „бели“).

Не постојат сигурни податоци за времето на настанување. Најверојатно играта се појавила пред повеке од 2000 години. При археолошките ископувања во Узбекистан биле најдени две фигури изработени од слонова коска, идентификувани како шаховски фигури, а датирани во времето на владеење на царот Хувишке (II век). Прочитајте повеќе


уреди   

Избрана статија

abcdefgh
8
Chessboard480.svg
a8 црн топ
c8 црн ловец
d8 црн дама
e8 црн крал
f8 црн ловец
g8 црн коњ
h8 црн топ
a7 црн пешак
b7 црн пешак
c7 црн пешак
d7 црн пешак
e7 црн пешак
f7 црн пешак
g7 црн пешак
h7 црн пешак
c6 црн коњ
b5 бел ловец
e5 црн пешак
e4 бел пешак
f3 бел коњ
a2 бел пешак
b2 бел пешак
c2 бел пешак
d2 бел пешак
f2 бел пешак
g2 бел пешак
h2 бел пешак
a1 бел топ
b1 бел коњ
c1 бел ловец
d1 бел дама
e1 бел крал
h1 бел топ
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Шпанска партија

Шпанска партија (Реј Лопез) или Шпанско отворањешаховско отворање кое настанува со потезите:

1. e4 e5
2. Sf3 Sc6
3. Lb5

Шпанската партија е едно од најпопуларните шаховски отворања. Ова отворање има огромен број на варијанти кои во енциклопедијата на шаховски отворања се обележани со шифрите од C60 до C99.

Отворањето води потекло од Шпанија од 16. век. Свештеникот Реј Лопез де Сегура извршил систематски студии на ова и на други отворања во книгата Libro del Ajedrez напишана во 1561. Во негова чест, во западната литература, ова отворање најчесто се среќава под името Реј Лопез. И покрај тоа, ова отворање подробно било познато и пред анализата на Реј Лопез, како дел од Гетингенските ракописи, кои датираат од 1490. Попукларна употреба на отвораето не се развила, и покрај тоа што во средината на 19. век, рускиот теоретичар Карл Јаниш повторно го вратил во употреба, покажувајќи го неговиот потенцијал. Прочитајте повеќе


уреди   

Избрано дело

Handbuch des Schachspiels.jpg

Handbuch des Schachspiels — шаховска книга од Паул Рудолф фон Билгер за прв пат издадена во 1843 година од страна на Тосило фон Хајдербранд унд дер Лаза. Содржината на делото претставува збирка материјали за историјата на шахот, варијанти од шаховските отворања и анализа на шаховските завршници. До денес се издадени осум изданија и две дополнувања.

Декади по издавањето, делото било еден од најважните прирачници за шаховските отворања, а денес истото се смета за класика на шаховската литература. Прочитајте повеќе


уреди   

Избрана слика

Giulio Campi - partie d'échecs.jpg
Шаховска партија од Џулио Кампи, околу 1535


уреди   

Дали знаете...


уреди   

Шаховски отворања

уреди   

Избрана биографија

Tarrasch 72.jpg

Зигберт Тараш (1862-1934) — германски шаховски велемајстор, кој се смета за еден од најсилните шахисти на крајот од 19. и почетокот од 20. век. По професија бил лекар.

Веќе на крајот од 1880-тите го вбројувале меѓу најдобрите шахисти во светот. Во тој период, развојот на неговата кариера бил попречен од неговата професија, па бил принуден да ја одбие поканата да го предизвика светскиот првак, Вилхелм Штајниц, во меч за светски првак. Долго време потоа, не можел да игра за титулата, кога конечно во 1908 година го предизвикал Емануел Ласкер, но загубил. Победил на бројни силни шаховски турнири, поради што го нарекле „турнирски светски првак“. Во 1914 година, бил еден од петте шахисти, кои официјално станале првите шаховски велемајстори. Прочитајте повеќе


уреди   

Избрана композиција

Извадок од партијата М. Ботвиник - Х. Р. Капабланка, Холандија, 1938 г.
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
a7 црн пешак
e7 црн дама
g7 црн крал
h7 црн пешак
b6 црн пешак
e6 бел пешак
f6 црн коњ
g6 црн пешак
d5 црн пешак
e5 бел дама
c4 црн пешак
d4 бел пешак
b3 црн коњ
c3 бел пешак
g3 бел коњ
b2 бел ловец
g2 бел пешак
h2 бел пешак
g1 бел крал
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Белиот е на потег, победува!


уреди   

Категории

уреди   

Поврзани портали

уреди   

Шах на останатите викимедиини проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)