Шаховски турнир во Вајк ан Зе

Шаховскиот турнир во Вајк ан Зе — еден од најсилните шаховски турнири. Се одржува секоја година, најчесто во јануари, од 1937 (со исклучок во 1945, кога не е одржан). До 1967, турнирот се одржувал во градот Бевервијк, Холандија, а од наредната 1968 во Вајк ан Зе.

Шаховскиот турнир во Вајк ан Зе 2017

Од 1946 година, турнирот официјално се именувал како „Турнир Хоговенс“ (холандски: Hoogovenstoernooi) по името на компанијата-спонзор, холандскиот металуршки концерн „Хоговенс“. Во 1999 година, компанијата се обедини со компанијата British Steel, при што се создаде новата компанија Corus Group, па со оглед на тоа што новосоздадената компанија продолжи да го поддржува турнирот, турнирот се нарекуваше „Турнир Корус“ (англиски: Corus Chess). Во 2011 година, турнирот повторно го променил официјалното име во „Турнир Тата стил“ по името на индиската компанија Tata Steel, која во 2007 година ја презела групацијата Корус. Сепак, многумина неофицијално турнирот го нарекуваат според името на градот во кој се одржува.

На турнирот нучествувале многу познати шахисти, а од 1938 како победници се јавиле многу големи имиња во светот на шахот, како: Макс Еве, Бент Ларсен, Тигран Петросјан, Паул Керес, Ефим Гелер, Лајош Портиш, Борис Спаски, Михаил Ботвиник, Михаил Таљ, Виктор Корчној, Јан Тиман, Анатолиј Карпов, Владимикр Крамник, Гари Каспаров, Вишванартан Ананд и Веселин Топалов. Всушност, од светските шампиони по Втората светска војна, на оваа листа ги нема само имињата на Василиј Смислов и Боби Фишер. Во 2001, на турнирот учествуваа 9 од најдобрите 10 шахисти во светот.

Магнус Карлсен е шахистот со рекордни 8 победи на турнирот. Вишванатан Ананд победил 5 пати, а Макс Еве, Лајош Портиш, Виктор Корчној и Левон Аронјан победиле на турнирот по 4 пати.

Историја на турнирот уреди

Хоговенс Бевервијк уреди

Портал  · Историја
Основи

Фигури  · Табла  · Правила
Стратегија  · Тактика  · Запис

Теорија

Отворање  · Средишница
Завршница  · Мат
Пешачка структура  · Принуден потег
Темпо  · Опозиција

Натпреварувања

Олимпијада
Вајк ан Зее  · Линарес  · М-Тел Мастерс
Дортмунд  · Нанѓинг

Организации

ФИДЕ  · ПША

Списоци

Поими  · Книги  · Партии
Отворања  · Силни турнири

Првите неколку турнири биле мали, со 4 натпреварувачи во 1938, кои биле Холанѓани..

Првите 5 турнири биле исти, а турнирот се одржувал во почетокот на јануари.

Во 1943 и 1944, на турнирот учествувале 8 шахисти. Во 1945, турнирот не се одржал поради Втората светска војна. Првиот меѓународен турнир се одржал во 1946. Бројот на натпреварувачи изнесувал 10. На турнирот биле поканети Алберик ОќКели де Галвај (Белгија) и Госта Столц (Шведска), кои им се пруидружиле на осуммината холандски шахисти. На турнирот настапувале 10 шахисти, сѐ до 1953, кога бројот пораснал на 12, а исто така бил одржан и турнир во женска конкуренција. Во 1954, бројот на натпреварувачи се вратил на 10, но моќта на шахистите буила неспорно поголема. Во 1963, учествувале 18 шахисти, а во 1964 16. Турнирот станал најсилниот шаховски турнир во светот.

Турнирот во 1946 бил еден од првите европски шаховски турнири по Втората светска војна. Храната претставувала проблем во Европа, па на турнирот се организирала причест на која се служела чорба од грашок. Ваквата причест продолжила и во наредните години, а останала традиција и по преместувањето на местото на настанот од Бевервијк во Вајк ан Зе.

Победници на турнирот уреди

„Турнир Хоговенс“ Бевервијк уреди

Година Победник Земја
1938 Фиип Бакер   Холандија
1939 Николас Кортлевер   Холандија
1940 Макс Еве   Холандија
1941 Артур Вејнанс   Холандија
1942 Макс Еве   Холандија
1943 Арнолд ван ден Хук   Холандија
1944 Тео ван Схелтига   Холандија
1946 Алберик О'Кели де Голвеј   Белгија
1947 Тео ван Схелтига   Холандија
1948 Лудевијк Принс   Холандија
1949 Савели Тартаковер   Франција
1950 Јан Хејн Донер   Данска
1951 Херман Пилник   Аргентина
1952 Макс Еве   Холандија
1953 Николас Росолимо   Франција
1954 Ханс Боувмеестер
Васја Пирц
  Холандија
  СФР Југославија
1955 Борислав Милиќ   СФР Југославија
1956 Гидеон Шталберг   Шведска
1957 Александар Матановиќ   СФР Југославија
1958 Макс Еве
Јан Хејн Донер
  Холандија
  Холандија
1959 Фридрик Олафсон   Исланд
1960 Бент Ларсен
Тигран Петросјан
  Данска
  СССР
1961 Бент Ларсен
Борислав Ивков
  Данска
  СФР Југославија
1962 Петар Трифуновиќ   СФР Југославија
1963 Јан Хејн Донер   Холандија
1964 Паул керес
Иво Неѕ
  СССР
  СССР
1965 Ефим Гелер
Лајош Портиш
  СССР
  Унгарија
1966 Лав Полугаевски   СССР
1967 Борис Спаски   СССР

„Турнир Хоговенс“ Вајк ан Зе уреди

Година Победник Земја
1968 Виктор Корчној   СССР
1969 Михаил Ботвиник
Ефим Гелер
  СССР
  СССР
1970 Марк Таиманов   СССР
1971 Виктор Корчној   СССР
1972 Лајош портиш   Унгарија
1973 Михаи Таљ   СССР
1974 Волтер Браун   САД
1975 Лајош Портиш   Унгарија
1976 Љубомир Љубоевиќ
Фридрик Олафсон
  СФР Југославија
  Исланд
1977 Ефим Гелер
Генадиј Сосонко
  СССР
  Холандија
1978 Лајош Портиш   Унгарија
1979 Лав Полугаевски   СССР
1980 Волтер Браун
Јасер Сеираван
  САД
  САД
1981 Генадиј Сосонко
Јан Тиман
  Холандија
  Холандија
1982 Џон Нан
Јури Балашов
  Обединето Кралство
  СССР
1983 Улф Андерсон   Шведска
1984 Александар Бељавски
Виктор Корчној
  СССР
  Швајцарија
1985 Јан Тиман   Холандија
1986 Најџел Шорт   Обединето Кралство
1987 Најџел Шорт
Виктор Корчној
  Обединето Кралство
  Швајцарија
1988 Анатолиј Карпов   СССР
1989 Вишванатан Ананд
Предраг Николиќ
Золтан Рибли
Ѓула Сакс
  Индија
  СФР Југославија
  Унгарија
  Унгарија
1990 Џон Нан   Обединето Кралство
1991 Џон Нан   Обединето Кралство
1992 Валериј Салов
Борис Гелфанд
  Русија
  Белорусија
1993 Анатолиј Карпов   Русија
1994 Предраг Николиќ   Босна и Херцеговина
1995 Алексеј Дреев   Русија
1996 Василиј Иванчук   Украина
1997 Валериј Салов   Русија
1998 Владимир Крамник
Вишванартан Ананд
  Русија
  Индија
1999 Гари Каспаров   Русија

„Турнир Корус“ Вајк ан Зе уреди

Година Победник Земја
2000 Гари Каспаров   Русија
2001 Гари Каспаров   Русија
2002 Евгени Бареев   Русија
2003 Вишванатан Ананд   Индија
2004 Вишванатан Ананд   Индија
2005 Петар Леко   Унгарија
2006 Веселин Топалов
Вишванатан Ананд
  Бугарија
  Индија
2007 Веселин Топалов
Левон Аронјан
Тејмур Раџабов
  Бугарија
  Ерменија
  Азербејџан
2008 Магнус Карлсен
Левон Аронјан
  Норвешка
  Ерменија
2009 Сергеј Карјакин   Украина
2010 Магнус Карлсен   Норвешка

„Турнир Тата стил“ Вајк ан Зе уреди

 
Весли Со (2017)
Година Победник Земја
2011 Хикару Накамура   САД
2012 Левон Аронјан   Ерменија
2013 Магнус Карлсен   Норвешка
2014 Левон Аронјан   Ерменија
2015 Магнус Карлсен   Норвешка
2016 Магнус Карлсен   Норвешка
2017 Весли Со   САД
2018 Магнус Карлсен   Норвешка
2019 Магнус Карлсен   Норвешка
2020 Фабијано Каруана   САД
2021 Јорден ван Форест   Холандија
2022 Магнус Карлсен   Норвешка
2023 Аниш Гири   Холандија
2024 Веј И   НР Кина

Надворешни врски уреди