Безансон (француски: Besançon) — град во Франција кој се наоѓа во регионот Бургундија-Франш Конте, во департманот Ду, каде што воедно е и главен град.

Безансон
ЗемјаФранција
Управа
 • Градоначалник (2020-2026) Ана Вињо
Население 1116,775
Часовен појасCET (GMT +1)
2 Единечно пребројување: жителите на повеќе општини (на пр. студенти и воени лица) се бројат само еднаш.

Спрема податоците од 2018 година бројот на жители во градот изнесува 116.775, додека во поширокото градско подрачје изнесува околу 279.191 жители. Според тоа Безансон е 32-ти град во Франција според бројот на жители. Густината на населеност изнесува 1795 жит/км2.

Сместен е во близина на границата со Швајцарија и е познат како еден од најзелените градови во Франција.