Не е исто со „јазици во Океанија“.

Океанските јазици сочинуваат подгрупа на малајско-полинезиските јазици од семејството на австронезиски јазици. Оваа група е составена од околу 450 јазици и ја опфаќаат територијата на Полинезија, како и големи делови на Меланезија и Микронезија.

Океански јазици
Географска
распространетост:
Океанија (Меланезија, Микронезија, Полинезија)
Класификација:австронезиски
Гранки:

Иако овие јазици заземаат огромна површина, нив ги зборуваат околу 2 милиони луѓе. Најголеми океански јазици се самоанскиот јазик со околу 370.000 говорници и фиџискиот со околу 500.000 говорници. Овие јазици, се проценува дека, настанале од протоокеанскиот јазик.

Класификација

уреди

Класификација според Базата на основни австронезиски зборови

уреди

Базата на основни австронезиски јазици целосно го поддржува единството на оваа група.[1] Сепак, некои традиционални групирања не биле поддржани, односно мезомеланезиските јазици не се групирале со западноокеанските јазици, туку се тежнеело на групирање со централно-источните океански јазици.

океански 
(100%)
 (67%) 

адмиралитетски јазици


 (83%) 

темотуански јазицијужноокеански јазици


мезомеланезиски
(82%)

југоисточни соломонски јазицибалиско-витуански јазицимезомеланезиски јазици
(84% доверба при класифицирање)(70%)

микронезиски јазицицентралнотихоокеански јазици


западноокеански јазици (делумни)Класификација според Етнолог

уреди

Постојат поголем број суштински разлики меѓу класификацијата на Базата и таа на Етнолог. Класификацијата според Етнолог има 6 основни групи. Океанските јазици според Етнолог сочинуваат 509 јазици и тие се[2]:


Класификација според Линч, Рос и Кроули

уреди

Според класификацијата на Линч, Рос и Кроули (2002), океанските јазици создаваат т.н. „врски“. Јазичните врски се разликуваат од семејствата по тоа што не може да им се реконструира прајазикот. Според овие јазичари, океанските јазици се сочинети од:

адмиралитетски јазици
западноокеанска врска
централно-источна океанска врска

„Остатоците“, како што ги нарекуваат овие тројца јазичари, се јазици кои не влегуваат во ниту една од овие групи:

светиматејски јазици
јапски јазик

Наводи

уреди

Користена литература

уреди
  • Ray, S.H. (1896). „The common origin of the Oceanic languages“. Journal of the Polynesian Society: 58–68.
  • Lynch, John; Malcolm Ross; Terry Crowley (2002). The Oceanic languages. Richmond, Surrey: Curzon. ISBN 9780700711284. OCLC 48929366.
  • Ross, Malcolm and Åshild Næss (2007). „An Oceanic Origin for Äiwoo, the Language of the Reef Islands?“. Oceanic Linguistics. 46: 456–498.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди