За други значења на името видете келејски јазик.

Гелејскиот, или келејски јазик, е австронезиски јазик, дел од подгрупата на мануски јазици од групата на адмиралитетски јазици. Јазикот се зборува на Манускиот Остров во Папуа Нова Гвинеја.[1]

Гелејски јазик
Застапен воПапуа Нова Гвинеја
ПодрачјеМануски Остров
Говорници(600 во 1982 г.)[1]
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3sbc

ПримериУреди

ИменкиУреди

кревет: Petlé
пат: Sal
куќа: Um
камен: Pat

ГлаголиУреди

учи: Penow
те учи: Te-penow
умира: Mat
убива: Te-mete-i

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Гелејски јазик - Ethnologue (XVI изд, 2009)

ПоврзаноУреди