Рапанскиот (Reo Rapa или Reo Oparo) е полинезиски јазик кој се зборува на Рапа Ити во Француска Полинезија. Јазикот е дел од источнополинезиската група на јазици, заедно со маркиските и тахитските јазици. Се претпоставува дека јазикот се развил во релативна изолација во минатите 700 години бидејќи е доста поразличен од околните јазици.[1]

Рапански јазик
Reo Rapa; Reo Oparo
Застапен воФранцуска Полинезија
Говорници521  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3ray

Наводи уреди

  1. Рапански јазик на Ethnologue (англиски)

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди