Кехечки јазик

Кехечкиот е австронезиски јазик, дел од подгрупата на мануски јазици од групата на адмиралитетски јазици. Јазикот се зборува на Манускиот Остров во Папуа Нова Гвинеја. Јазикот има два дијалекта, дрехетски и левејски, кои понекогаш се сметаат за посебни јазици.

Кехечки јазик
Levei-Ndrehet
Застапен воПапуа Нова Гвинеја
ПодрачјеМануски Остров
Говорници(1,600 во 1991 г.)[1]
Јазично семејство
Дијалекти
дрехетски дијалект
левејски дијалект
Јазични кодови
ISO 639-3tlx

ФонологијаУреди

Следните гласови се на дрехетскиот дијалект:

СогласкиУреди

билабијални алвеоларни палатални веларни
рамни лабијализирани
експлозивни без призвук p t c k
со призвук
фрикативни s h
носни m n ŋ
пренасализирани вевни nᵈr
латерални l
вевени r
полусамогласки w j

НаводиУреди

  • Blust, Robert (2005). „Must sound change be linguistically motivated?“. Diachronica. 22 (2): 219–269. doi:10.1075/dia.22.2.02blu.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди