Малајско-полинезиски јазици

Малајско-полинезиски јазици или малајополинезиски јазици[1] — подгрупа на австронезиските јазици кои ги зборуваат околу 385,5 милиони луѓе. Овие јазици се распространети низ Југоисточна Азија и Тихиот Океан, но и неколку заедници во континентална Азија и целиот африкански остров Мадагаскар.

Малајско-полинезиски јазици
Географска
распространетост:
Југоисточна Азија и Тихи Океан
Класификација:австронезиски
  • малајско-полинезиски јазици
Гранки:
сулуско-филипински
филипински
самско-баџавски
ISO 639-5:poz

Одлика за малајско-полинезиските јазици е редупликацијата, односно удвојувањето на сите делови од зборот (како на пример wiki-wiki) за да се изрази множина. Покрај тоа, сите јазици споделуваат слични фонетски одлики и имаат мал број на гласови кои се повторуваат почесто. Додатно на тоа, овие јазици имаат мал број самогласки и согласки групи.

Класификација

уреди
 
Класификацијата според Базата на основни австронезиски зборови.
 
Карта на јадрените малајско-полинезиски јазици.
 
Карта на малајско-сумбавските јазици.
 
Карта на малајските јазици.
 
Карта на сундско-сулавеските јазици.
 
Карта на централно-источните океански јазици.
 
Карта на борнејско-филипинските јазици.
Класификација според Базата на основни австронезиски зборови

пајвански (74%)

Класификација според Етнолог

Наводи

уреди
  1. „малајополинезиски_јазици“ — Лексикон на македонскиот јазик
  2. Sangir and Minahasan were excluded from Nuclear MP by Wouk & Ross (2002), and included with the Philippine languages (outside Nuclear MP) by Adelaar and Himmelmann (2005)

Користена литература

уреди

Надворешни врски

уреди