Тикописки јазик

Тикопискиот јазик, познат и како тикопијаски или тикопијански, е полинезиски јазик. Јазикот се зборува на островот Тикопија во Соломоните. Тикопискиот јазик е сроден со анутскиот јазик. На Ваникоро има мала група луѓе кои го зборуваат јазикот, кои се доселиле на островот. Според податоците од 1999 година јазикот го зборуваат околу 3320 жители.[1]

Тикописки јазик
Застапен воСоломони
ПодрачјеТикопија
Говорници3.324 (1999)  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3tkp

НаводиУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди