Танапашки јазик

Танапашкиот е микронезиски јазик кој го зборуваат околу 4.400 жители на островот Сајпан во Северните Маријански Острови. Јазикот може да се смета за загрозен бидејќ младите луѓе претежно зборуваат на чаморски јазик.[1]

Танапашки јазик
Застапен воСеверни Маријански Острови
ПодрачјеСајпан
Говорници4,400  (2004)
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3tpv

НаводиУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди