Футунските јазици е слабо класифицирана подгрупа на полинезиски јазици[1]. Јазиците се зборуваат во околните полинезиски острови, поточно во југоисточна Меланезија. Името потекнува од островот Футуна. Источнополинезискиот јазик е единствен од оваа група кој е во рамките на географскиот регион Полинезија.

Футунски јазици
Географска
распространетост:
Полинезија
Класификација:австронезиски
Гранки:

Јазици

уреди

Базата на основни австронезиски зборови[2] ја поддржува оваа група со 70% веројатност:

? футунски 


емаески јазикзападноувеански јазик?

меле-филански јазик


?

пиленски јазикфутунско-анивански јазик (западнофутунски)

Наводи

уреди
  1. Marck, Jeff (2000), Topics in Polynesian languages and culture history. Canberra: Pacific Linguistics.
  2. [1]

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди