Лониуански јазик

Лејпонскиот е австронезиски јазик, дел од подгрупата на мануски јазици од групата на адмиралитетски јазици. Јазикот се зборува на Манускиот Остров во Папуа Нова Гвинеја.[1]

Лониуански јазик
Застапен воПапуа Нова Гвинеја
ПодрачјеОстров Лос Негрос, Мануско Остров
Говорници(460 во 1977 г.)[1]
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3los

НаводиУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди