Тенискиавстронезиски јазик, дел од групата на океански јазици, поточно од погрупата на мезомеланезиски јазици. Јазикот е најсроден со мусауанско-емиранскиот јазик, со кој формираат подгрупа на мезомеланезиските јазици. Јазикот го зборуваат околу 30 луѓе и со тоа истиот се смета за скоро исчезнат јазик. Традиционално јазикот се зборувал на островот Тенч, острови Свети Матијас во Папуа Нова Гвинеја.

Тениски јазик
Тенчов јазик
Застапен воПапуа Нова Гвинеја
Говорници30  (2000)
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3tns

Поврзано уреди