Јадрени полинезиски јазици

Јадрени полинезиски јазици е поим со кој се опфаќаат самоанските и источнополинезиските јазици. Двете јазични групи се дел од групата на полинезиски јазици и од семејството на австронезиски јазици.

Јадрени полинезиски јазици
Географска
распространетост:
Полинезија
Класификација:австронезиски
Гранки:
Поделба на полинезиските јазици.
Поделба на полинезиските јазици.

Јазици

уреди

источнополинезиски јазици

самоански јазици

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди