Мангаревски јазик

(Пренасочено од Мангаревански јазик)

Мангаревски јазикполинезиски јазик кој се зборува на островите Мангарева во Француска Полинезија. Јазикот го зборуваат околу 1.600 жители. Околу 50 до 60% јазикот е лексички сличен со тахитскиот. Покрај тахитскиот, хавајскиот е исто така сроден со мангаревскиот.[1]

Мангаревски јазик
Mangareva
Застапен воФранцуска Полинезија
ПодрачјеОстрови Мангарева
Говорници(1,600 во 1987 г.)
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3mrv

Наводи уреди

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди