Тунгашки или лавонгајскиавстронезиски јазик, дел од групата на океански јазици, поточно од подгрупата на новоирски јазици. Јазикот, според податоците од 1990 година, го зборувале околу 12.000 жители во покраината Нова Ирска во Папуа Нова Гвинеја.

Тунгашки јазик
Лавонгајски јазик
Застапен воПапуа Нова Гвинеја
ПодрачјеНова Ирска
Говорници(12,000 во 1990 г.)e18
Јазично семејство
Писмолатиница
Јазични кодови
ISO 639-3lcm

Поврзано уреди