Елиски јазици

Елиски јазици — погрупа на полинезиските јазици кои се зборуваат на Оддалечените полинезиски острови во Микронезија, Папуа Нова Гвинеја и Соломоните, како и на Тувалу. Името на јазиците потекнува од името Елисови Острови, колонијалното име на Тувалу.

Елиски јазици
Географска
распространетост:
Тувалу, Оддалечени полинезиски острови во Микронезија и северна Меланезија
Класификација:австронезиски
Гранки:

ЈазициУреди

КласификацијаУреди

Класификацијата на јазиците според Базата на основни австронезиски зборови е:[2]

елиски јазици 


нукуорски јазиккапингамарангиски јазик

такуански јазик
онтоншко-јавански јазиксикајански јазик

НаводиУреди

  1. Marck, Jeff (2000), Topics in Polynesian languages and culture history. Canberra: Pacific Linguistics
  2. [1]

ПоврзаноУреди