Централноисточни океански јазици

Централноисточните океански јазици се група на океанските јазици. Оваа група опфаќа над 200 јазика, а според Етнолог има 229 јазика.

Централноисточни океански јазици
Географска
распространетост:
Океанија
Класификација:австронезиски
Гранки:

Класификација Уреди

Класификација според Етнолог
Класификација според Линч

Линч (2002) ја отфрлил традиционалната класификација (дадена погоре) и ја дал следнава:

Во 2007 Рос и Нес ги сместиле утупуанско-ваникорските јазици во темотуанските јазици.

Наводи Уреди

  • Lynch, John, Malcolm Ross & Terry Crowley. (2002). The Oceanic languages. Richmond, Surrey: Curzon Press.

Поврзано Уреди

Надворешни врски Уреди