Маркиски јазикполинезиски јазик или група дијалеки кои се зборуваат на Маркиските Острови во Француска Полинезија. Јазикот е поделен на две групи (јазици): северномаркиски јазик[1] и јужномаркиски јазик[2].

Маркиски јазик
‘Eo Kenata (северномаркиски)
‘Eo ‘Enana (јужномаркиски)
Застапен воМаркиски Острови, Тахити
Говорници~11,000  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3или:
mrq — северномаркиски јазик
mqm — јужномаркиски јазик

Северномаркиските говори се зборуваат на островите Уа Пу и Нуку Хива, а јужномаркиските се зборуваат на островите Хива Оа, Тахуата и Фату Хива. Дијалектите на Уа Хука се често погрешно класифицирани како северномаркиски, но тие се транзициони.

Фонологија уреди

Значајна одлика на маркискиот јазик е тоа што има замена на /r/ или /l/ со /ʔ/ (грлен глас).

Маркиските согласки се:

носни: /m/ /n/ /ŋ/
струјни: /f/ /h/ /v/
експлозивни: /p/ /t/ /k/ /ʔ/
ликвидни: /r/

Согласката /ŋ/ се наоѓа во говорите во Нуку Хива, а /f/ се наоѓа само во јужномаркиските говори. При пишување, /ŋ/ се обележува со n(g), а /ʔ/ со или .

Самогласките се:

/a/ /aː/
/e/ /eː/
/i/ /iː/
/o/ /oː/
/u/ /uː/

Споредба уреди

Примери за споредба на северномаркискиот со јужномаркискиот се:

север југ македонски
haka fana залив
ha`e fa`e куќа
koe `oe ти
Ua Huka Ua Huna островот

Наводи уреди

  1. Северномаркиски јазик на Ethnologue (англиски)
  2. Јужномаркиски јазик на Ethnologue (англиски)

Материјали уреди

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди