Јапски јазик

Јапскиот е малајско-полинезиски јазик кој се зборува во сојузната држава Јап во Микронезија. Според Етнолог, јапскиот јазик сочинува своја посебна гранка во океанските јазици, а некои јазичари тврдат дека јазикот е дел од адмиралитетските јазици.

Јапски јазик
Застапен воМикронезија
ПодрачјеЈап
Говорници7,170 (1987)  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-2yap
ISO 639-3yap

КарактеристикаУреди

Главна каректеристика на јазикот е глоталниот стопирачки глас. Зборовите кои започнуваат на самогласка обично на почетокот имаат глотален глас. Гласот се јавува и во средина и на крајот од зборовите.

ПравописУреди

Јапскиот се пишува со латиница. Сè до 1970-те години глоталниот глас не се бележел со посебен знак. Ако глоталниот глас се појавел на крај од зборот, тогаш последната самогласка се удвојувала. Глотализацијата на согласки се бележела со апостроф. Но, во 1970-те се донел нов правопси според кој двојните самогласки означуваат долги самогласки, а глоталскиот глас се забележува со q.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди