Валиски јазик

Валиски или увеански јазик (валиски: Fakaʻuvea) е полинезиски јазик кој се зборува на островот Увеа (Валис) во Валис и Футуна. Јазикот е познат како источноувеански јазик за да се разликува од западноувеанскиот јазик. Јазикот е најмногу сроден со ренелскиот јазик.[1]

Валиски јазик
Fakaʻuvea
Застапен воВалис и Футуна
Говорници29,800  (2000)
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3wls

АзбукаУреди

Петте самогласки се: a, e, i, o, u, и сите овие имаат долга фома: ā, ē, ī, ō, ū.

Согласките се: f, g (се изговара /ŋ/), h, k, l, m, n, s (ретко, најчесто во странски зборови), t, v, '.

Зборовен фондУреди

Фонемска споредба
фонема праполинезиски тонгански самноански валиски македонски
/ŋ/ *taŋata tangata tagata tagata лице
/s/ *sina hina sina hina сива
/ti/ *tiale siale tiale tiale гарденија
/k/ *waka vaka vaʻa vaka кану
/f/ *fafine fefine fafine fafine жена
/ʔ/ *matuqa motuʻa matua matua родител
/r/ *rua ua lua lua два
/l/ *tolu tolu tolu tolu три

НаводиУреди

  1. Валиски јазик на Етнолог

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди