Законодавни окрузи на Филипините


Законодавните окрузи во Филипините се едно ниво на поделба на Филипините. Таа е направена за да се одреди како покраините ќе бидат застапени во Конгресот.

Филипини

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Филипините


Управување
Политичка Историја · Устав
Извршна
Претседател (список)
Глорија Макапагал-Аројо
20012010

Потпретседател (список)
Ноли де Кастро
20042010

Министерства
(список)

Конгрес
14-ти Конгрес
20072010
Сенат Дом
Претседател
Хуан Понсе Enrile
Претседател
Просперо Ногралес
Правен систем
Врховен суд

Шеф на правдата Рејнато Пуно
Арбитражен · Сандиганбајан
Апелационен суд · Омбудсман

Избори
Изборна комисија
Шеф: Ромео A. Бравнер
Заменик шеф:Хосе Мело
2013 | 2010 | 2007 | 2004 | 2001 | 1998
1995 | 1992 | 1987 | 1986 | Сите
Политички партии
Административна поделба
Главен град
Региони
Покраини
Градови
Општини
Барангаи
Надворешни врски
Влада
Човекови права

Постојат 12 легислативни дистрикти.

Сенаторски округ Покраини и/или градови
Прв округ Абра (1917), Батанес, Кагајан, Северен Илокос, Јужен Илокос, Изабела
Втор округ Ла Унион, Пангасинан, Замбалес
Трет округ Булакан, Нова Есиха, Пампанга, Тарлак
Четврт округ Манила, Батаан, Лагуна, Ризал
Петти округ Батангас, Кавите, Мариндуке (1920), Миндоро, Кезон
Шести округ Албај, Амбос Камаринес (заменет во Северен Камаринес и Јужен Камаринес 1917), Сорсогон
Седми округ Капиз, Илоило, Ромблон (1917)
Осми округ Антике, Западен Негрос, Источен Негрос, Палаван
Деветти округ Лејте, Самар
Десетти округ Кебу
Единаесетти округ Бохол, Мисамис (заменета во Западен Мисамис и Источен Мисамис 1929), Суригао
Дванаесетти округ Багио, Минданао и Сулу, Планинска покраина, Нова Визкаја
Филипини
Главен град Манила | Метро Манила
Покраини Абра · Северен Агусан · Јужен Агусан · Аклан · Албај · Антике · Апајао · Аурора · Басилан · Батаан · Батангас · Батанес · Бенгет · Билиран · Бохол · Букиднон · Булакан · Гимарас · И. Давао · Ј. Давао · С. Давао · Динагат · Замбалес · Ј. Замбоанга · С. Замбоанга · Замбоанга Сибугај · Изабела · Илоило · Ј. Илокос · С. Илокос · Ифугао · Кавите · Кагајан · Калинга · Ј. Камаринес · С. Камаринес · Камигин · Капиз · Катандуанес · Себу · Кезон · Кирино · Долина Компостела · Ј. Котабато · Котабато · Ла Унион · Лагуна · С, Ланао · Ј. Ланао · Ј. Лејте · Лејте · Магинданао · Мариндуке · Масбате · З. Мисамис · И. Мисамис · З. Миндоро · И. Миндоро · З. Негрос · И. Негрос · Нова Есиха · Нова Вискаја · Палаван · Пампанга · Пангасинан · Планинска покраина · Ризал · Ромблон · И. Самар · С. Самар · Самар · Сарангани · Сикихор · Сорсогон · Султан Кударат · Сулу · Ј. Суригао · С. Суригао · Тави-Тави · Тарлак · Шариф Кабунсуан
Други видови
на поделба
Островски групи | Региони | Градови | Барангај | Законодавни окрузи
Спорни
територии
Сабах | Скарборски Гребен | Спретли