Надворешна политика на Филипините

Надворешната политика на Филипините во прв ред е предводена од Претседателот и Министерството за надворешни работи. Тие членуваат во скоро сите поголеми и поважнби меѓународни организации, какјо што се: Обединети Нации и членка е на Советот на безбедност. Потоа е членка на ФАО, ИЛО, УНЕСКО и СЗО. Големо влијание има и во Интерпол. Членува и во Асоцијација на Југоисточна Азија, Источноазиски Самит и Латинска Унија. Поранешен член беше на сега нефункционалниот СЕАТО.

Филипини

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Филипините


Управување
Политичка Историја · Устав
Извршна
Претседател (список)
Глорија Макапагал-Аројо
20012010

Потпретседател (список)
Ноли де Кастро
20042010

Министерства
(список)

Конгрес
14-ти Конгрес
20072010
Сенат Дом
Претседател
Хуан Понсе Enrile
Претседател
Просперо Ногралес
Правен систем
Врховен суд

Шеф на правдата Рејнато Пуно
Арбитражен · Сандиганбајан
Апелационен суд · Омбудсман

Избори
Изборна комисија
Шеф: Ромео A. Бравнер
Заменик шеф:Хосе Мело
2013 | 2010 | 2007 | 2004 | 2001 | 1998
1995 | 1992 | 1987 | 1986 | Сите
Политички партии
Административна поделба
Главен град
Региони
Покраини
Градови
Општини
Барангаи
Надворешни врски
Влада
Човекови права


Од економски аспект Филипините членуваат во Азиско-тихоокеанска економска соработка, Азиска банка за развој, Колумбо План, Г-24, Г-20, Г-77, Светска Банка и СТО.


Надворешни врски уреди

 
Филипините (црвено) и државите со кои има воспоставено односи на ниво на Амбасади(сино).
 
Со американскиот претседател.
 
Филипините се членка на советот на безбедност при ООН