Филипинска демократска партија-Национална борба

Филипинска демократска партија-Национална борба (филипински: Partido Demokratikong Pilipino-Lakas ng Bayan или PDP-Laban) е политичка партија на Филипините. Партијата има 4 од 235 места во сенатот (јуни 2005). Водена е од сегашниот сенатор Акилино Пиментел Јр. (2004-2010).

Филипинска демократска партија-
Национална борба
Partido Demokratikong Pilipino-
Lakas ng Bayan (PDP-LABAN)
Претседавач Акилино Пиментел Јр.
Претседател Хехомар Бинај
Главен раководител Хехонар Бинај
Генерален секретар Серхио Осмења III
Основана 1983
Политичка идеологија Неолиберализам
Политичка позиција Центар лево
Меѓународно здружение нема
Бои зелена, златна
Портал http://www.pdplaban.org/
Поврзано Политика на Филипините

Список на партииФилипини
Coat of arms of the Philippines.svg

Оваа статија е дел од серијалот:
Политика на Филипините


Управување
Политичка Историја · Устав
Извршна
Претседател (список)
Глорија Макапагал-Аројо
20012010

Подпретседател (список)
Ноли де Кастро
20042010

Министерства
(список)

Конгрес
14-ти Конгрес
20072010
Сенат Дом
Претседател
Хуан Понсе Enrile
Спикер
Просперо Ногралес
Правен систем
Врховен суд

Шеф на правдата Рејнатo Пуно
Арбитражен · Сандиганбајан
Апелационен суд · Омбудсман

Избори
Изборна комисија
Шеф: Ромео A. Бравнер
Заменик шеф:Хозе Мело
2013 | 2010 | 2007 | 2004 | 2001 | 1998
1995 | 1992 | 1987 | 1986 | Сите
Политички партии
Административна поделба
Главен град
Региони
Покраини
Градови
Општини
Барангаи
Надворешни врски
Влада
Човекови права

други земји
 Портал „Политика“