Претседател на Претставничкиот дом на ФилипинитеПретседател на Претставничкиот дом на Филипините е претседателна долниот дом на Филипинскиот Конгрес,односно тој е претседател на Филипинскиот Претставнички дом.

Филипини
Coat of arms of the Philippines.svg

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Филипините


Управување
Политичка Историја · Устав
Извршна
Претседател (список)
Глорија Макапагал-Аројо
20012010

Потпретседател (список)
Ноли де Кастро
20042010

Министерства
(список)

Конгрес
14-ти Конгрес
20072010
Сенат Дом
Претседател
Хуан Понсе Enrile
Претседател
Просперо Ногралес
Правен систем
Врховен суд

Шеф на правдата Рејнато Пуно
Арбитражен · Сандиганбајан
Апелационен суд · Омбудсман

Избори
Изборна комисија
Шеф: Ромео A. Бравнер
Заменик шеф:Хосе Мело
2013 | 2010 | 2007 | 2004 | 2001 | 1998
1995 | 1992 | 1987 | 1986 | Сите
Политички партии
Административна поделба
Главен град
Региони
Покраини
Градови
Општини
Барангаи
Надворешни врски
Влада
Човекови права

Според рангирањето по претседателот, собранискиот претседател е трет и последен во линијата, после Потпретседателот и Претседателот на сенатот на Филипините.

Кога функцијата на собранискиот претседател е во мирување (вообичаено кога се воспоставува нов конгрес), Генералниот Секретар на Претставничкот дом ја извршуваа таа функција сè додека не се избере нов претседател.

ПоврзаноУреди