Изборна комисија на Филипините

владина агенција задолжена за избори, референдуми и плебисцито на Филипините
Комисија за избори на Филипините

Official Seal of the Commission on Elections

Основана: 22 август, 1940
Шеф: Ромео A. Бравнер
Веб сајт: www.comelec.gov.ph


Изборната комисија на Филипините, исто позната како COMELEC, е една од трите уставни комисии на Филипините. Таа е една од првите чувари на гласачкото ливче. Нејзина задача е да ги имплементира и да ги одржува филипинските избори. Нејзин сегашен шеф е Ромео A. Бравнер.

Филипини
Coat of arms of the Philippines.svg

Оваа статија е дел од серијалот:
Политика на Филипините


Управување
Политичка Историја · Устав
Извршна
Претседател (список)
Глорија Макапагал-Аројо
20012010

Подпретседател (список)
Ноли де Кастро
20042010

Министерства
(список)

Конгрес
14-ти Конгрес
20072010
Сенат Дом
Претседател
Хуан Понсе Enrile
Спикер
Просперо Ногралес
Правен систем
Врховен суд

Шеф на правдата Рејнатo Пуно
Арбитражен · Сандиганбајан
Апелационен суд · Омбудсман

Избори
Изборна комисија
Шеф: Ромео A. Бравнер
Заменик шеф:Хозе Мело
2013 | 2010 | 2007 | 2004 | 2001 | 1998
1995 | 1992 | 1987 | 1986 | Сите
Политички партии
Административна поделба
Главен град
Региони
Покраини
Градови
Општини
Барангаи
Надворешни врски
Влада
Човекови права

други земји
 Портал „Политика“

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди