Потпретседател на Филипините


Потпретседателот на Филипините е втор извршен орган на филипинската влада. Потпретседателот на филиписки е Ang Pangalawang Pangulo или Pangalawang Pangulo (или "Bise Presidente" неформално), на пример Ang Pangalawang Pangulong Noli L. de Castro. Тој ја презема должноста на претседателот по неговата смрт или слично. Сегашен потпретседател е Хехомар Бинај.

Филипини

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Филипините


Управување
Политичка Историја · Устав
Извршна
Претседател (список)
Глорија Макапагал-Аројо
20012010

Потпретседател (список)
Ноли де Кастро
20042010

Министерства
(список)

Конгрес
14-ти Конгрес
20072010
Сенат Дом
Претседател
Хуан Понсе Enrile
Претседател
Просперо Ногралес
Правен систем
Врховен суд

Шеф на правдата Рејнато Пуно
Арбитражен · Сандиганбајан
Апелационен суд · Омбудсман

Избори
Изборна комисија
Шеф: Ромео A. Бравнер
Заменик шеф:Хосе Мело
2013 | 2010 | 2007 | 2004 | 2001 | 1998
1995 | 1992 | 1987 | 1986 | Сите
Политички партии
Административна поделба
Главен град
Региони
Покраини
Градови
Општини
Барангаи
Надворешни врски
Влада
Човекови права

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди
 
Официјалниот печат на потпретседателот