Устав на Филипините


Уставот на Филипините (Saligang Batas ng Pilipinas на филипински) е најврвниот закон на филипините. За првпат е употребен по прогласувањето на републиката во 1898. Потоа во 1987,е променет и сега популарно се нарекува "1987 Constitution". Променет беше од поранешната претседателка Корасон Акино во 1986.

Филипини
Coat of arms of the Philippines.svg

Оваа статија е дел од серијалот:
Политика на Филипините


Управување
Политичка Историја · Устав
Извршна
Претседател (список)
Глорија Макапагал-Аројо
20012010

Подпретседател (список)
Ноли де Кастро
20042010

Министерства
(список)

Конгрес
14-ти Конгрес
20072010
Сенат Дом
Претседател
Хуан Понсе Enrile
Спикер
Просперо Ногралес
Правен систем
Врховен суд

Шеф на правдата Рејнатo Пуно
Арбитражен · Сандиганбајан
Апелационен суд · Омбудсман

Избори
Изборна комисија
Шеф: Ромео A. Бравнер
Заменик шеф:Хозе Мело
2013 | 2010 | 2007 | 2004 | 2001 | 1998
1995 | 1992 | 1987 | 1986 | Сите
Политички партии
Административна поделба
Главен град
Региони
Покраини
Градови
Општини
Барангаи
Надворешни врски
Влада
Човекови права

други земји
 Портал „Политика“

Преамбулата: (на англиски)

Од 1898Уреди

(We, the Representatives of the Filipino people, lawfully covened, in order to establish justice, provide for common defense, promote the general welfare, and insure the benefits of liberty, imploring the aid of the Sovereign Legislator of the Universe for the attainment of these ends, have voted, decreed, and sanctioned the following)

Од 1935Уреди

"The Filipino people, imploring the aid of Divine Providence, in order to establish a government that shall embody their ideals, conserve and develop the patrimony of the nation, promote the general welfare, and secure to themselves and their posterity the blessings of independence under a regime of justice, liberty, and democracy, do ordain and promulgate this constitution."

Од 1987Уреди

"The Filipino people, imploring the aid of Divine Providence and desiring to lead a free national existence, do hereby proclaim their independence, and in order to establish a government that shall promote the general welfare, conserve and develop the patrimony of the Nation, and contribute to the creation of a world order based on peace, liberty, and moral justice, do ordain this Constitution."

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди

 
23 март 1935: Потпишувањето на уставот во присуство на американскиот претседател Френклин Рузвелт и филипинскиот претседател