Сандиганбајан (фил. -Sandiganbayan) — специјален суд на Филипините кој е воспоставен со специјалниот претседателски декрет No. 1606. Овој суд е на исто ниво со Апелациониот суд. Судот е составен од 14 судии и 1 цудија претседавач. Оновна задача на овој суд е судење на луѓе кои се вмешани во непотизам, корупција и организиран криминал. Им се суди на претежно вработени луѓе во администрацијата, владата и на политичари. Зградата на Сандиганбајанот е сместена во Кесон во Метро Манила.

Филипини

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Филипините


Управување
Политичка Историја · Устав
Извршна
Претседател (список)
Глорија Макапагал-Аројо
20012010

Потпретседател (список)
Ноли де Кастро
20042010

Министерства
(список)

Конгрес
14-ти Конгрес
20072010
Сенат Дом
Претседател
Хуан Понсе Enrile
Претседател
Просперо Ногралес
Правен систем
Врховен суд

Шеф на правдата Рејнато Пуно
Арбитражен · Сандиганбајан
Апелационен суд · Омбудсман

Избори
Изборна комисија
Шеф: Ромео A. Бравнер
Заменик шеф:Хосе Мело
2013 | 2010 | 2007 | 2004 | 2001 | 1998
1995 | 1992 | 1987 | 1986 | Сите
Политички партии
Административна поделба
Главен град
Региони
Покраини
Градови
Општини
Барангаи
Надворешни врски
Влада
Човекови права

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди