Човекови права на Филипините


Според извештајот на американскиот Стејт Департмент во март 2006, се наведува дека Филипините се одговрни за големи прекршувања на човековите права. Се именуваат филипинските воени служби дека вршат репресии врз одредени групи на граѓани и дека го ограничуваат слободниот печат. Според меѓународните новински здруженија Филипините се рангирани на дното по слободата на печатот. Во 2007 имаше неколку групни убиства на новинари и судии.

Филипини
Coat of arms of the Philippines.svg

Оваа статија е дел од серијалот:
Политика на Филипините


Управување
Политичка Историја · Устав
Извршна
Претседател (список)
Глорија Макапагал-Аројо
20012010

Подпретседател (список)
Ноли де Кастро
20042010

Министерства
(список)

Конгрес
14-ти Конгрес
20072010
Сенат Дом
Претседател
Хуан Понсе Enrile
Спикер
Просперо Ногралес
Правен систем
Врховен суд

Шеф на правдата Рејнатo Пуно
Арбитражен · Сандиганбајан
Апелационен суд · Омбудсман

Избори
Изборна комисија
Шеф: Ромео A. Бравнер
Заменик шеф:Хозе Мело
2013 | 2010 | 2007 | 2004 | 2001 | 1998
1995 | 1992 | 1987 | 1986 | Сите
Политички партии
Административна поделба
Главен град
Региони
Покраини
Градови
Општини
Барангаи
Надворешни врски
Влада
Човекови права

други земји
 Портал „Политика“

Надворешни врскиУреди