Омбудсман на Филипините


Омбудсманот на Филипините е омбудсман или Народен правобранител одговорен за истрага за наводните лица кои се виновни за некој криминал .

Филипини

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Филипините


Управување
Политичка Историја · Устав
Извршна
Претседател (список)
Глорија Макапагал-Аројо
20012010

Потпретседател (список)
Ноли де Кастро
20042010

Министерства
(список)

Конгрес
14-ти Конгрес
20072010
Сенат Дом
Претседател
Хуан Понсе Enrile
Претседател
Просперо Ногралес
Правен систем
Врховен суд

Шеф на правдата Рејнато Пуно
Арбитражен · Сандиганбајан
Апелационен суд · Омбудсман

Избори
Изборна комисија
Шеф: Ромео A. Бравнер
Заменик шеф:Хосе Мело
2013 | 2010 | 2007 | 2004 | 2001 | 1998
1995 | 1992 | 1987 | 1986 | Сите
Политички партии
Административна поделба
Главен град
Региони
Покраини
Градови
Општини
Барангаи
Надворешни врски
Влада
Човекови права

Омбудсманот исто така е одговорен да прима жалби на граѓани, организации, корпорации итн од земјата. Начесто Филипискиот Омбудсман процесуира официјални лица кои се замешани во политички криминал и корупција. Сегашен Филипински Омбудсман е Мерседитас Наваро-Гутиерез. На должност е од 2005 година.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди

 
Печатот на Омбудсманот
 
Мерседитас, сегашниот Омбудсман