Список на потпретседатели на Филипините

список на статии на Викимедија


Ова е целосен список потпретседателите на Филипините.

Филипини

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Филипините


Управување
Политичка Историја · Устав
Извршна
Претседател (список)
Глорија Макапагал-Аројо
20012010

Потпретседател (список)
Ноли де Кастро
20042010

Министерства
(список)

Конгрес
14-ти Конгрес
20072010
Сенат Дом
Претседател
Хуан Понсе Enrile
Претседател
Просперо Ногралес
Правен систем
Врховен суд

Шеф на правдата Рејнато Пуно
Арбитражен · Сандиганбајан
Апелационен суд · Омбудсман

Избори
Изборна комисија
Шеф: Ромео A. Бравнер
Заменик шеф:Хосе Мело
2013 | 2010 | 2007 | 2004 | 2001 | 1998
1995 | 1992 | 1987 | 1986 | Сите
Политички партии
Административна поделба
Главен град
Региони
Покраини
Градови
Општини
Барангаи
Надворешни врски
Влада
Човекови права


  Непартиски
# Подптретседател Стапил Одстапил Партија Претседател Избори Ера
1 Мариано Триас 22 март, 1897 27 декември, 1897 нема
(политичка фракција)
Емилио Агуиналдо A Конвенција Техерос
Напуштил
27 декември, 1897 - 15 ноември, 1935
2 Серхио Осмења 15 ноември, 1935 1 август, 1944 Националистичка Мануел Л. Кесон 1 Комонвелт
2
Слободно
1 август, 1944 - 28 мај, 1946
Серхио Осмења
3 Елпидио Куирино 28 мај, 1946 15 април, 1948 Либерална Мануел Рохас 3
Трета република
Слободно
15 април, 1948 - 30 декември, 1949
Елпидио Куирино
4 фернандо Лопес 30 декември, 1949 30 декември, 1953 Либерална 4
5 Карлос П. Гарсија 30 декември, 1953 17 март, 1957 Националистичка Рамон Магсајсај 5
Слободно
17 март, 1957 - 30 декември, 1957
Carlos P. Garcia
6 Диосдадо Магапагал 30 декември, 1957 30 декември, 1961 либерална 6
7 Емануел Пелаез 30 декември, 1961 30 декември, 1965 Либерална Диосдадо Макапагал 7
8 фернандо Лопес 30 декември, 1965 17 јануари, 1973 Националистичка фердинанд Маркос 8
9
Defunct
17 јануари, 1973 - 23 јануари, 1984
-- Второ диктаторство
Слободно
23 јануари, 1984 - 16 февруари, 1986
10 Четврта република
9 Артуро Толентино 16 февруари, 1986 25 февруари, 1986 Kilusang Bagong Lipunan 11
10 Салвадор Лаурел 25 февруари, 1986 30 јуни, 1992 United Nationalists Democratic Organizations Корасон Акино
Петтта република
11 Јозеф Естрада 30 јуни, 1992 30 јуни, 1998 Nationalist People's Coalition Fidel V. Ramos 12
12 Глорија Макапагал-Аројо 30 јуни, 1998 20 јануари, 2001 Lakas-National Union of Christian Democrats-United Muslim Democrats of the Philippines Јозеф Естрада 13
Слободно
20 јануари, 2001 - 7 февруари, 2001
Глорија Макапагал-Аројо
13 Теофисто Гуингона 7 февруари, 2001 30 јуни, 2004 Lakas-Christian Muslim Democrats
14 Ноли де Касто 30 јуни, 2004 Сегашен Koalisyon ng Katapatan at Karanasan sa Kinabukasan
(Lakas-CMD-led coalition)
14

Поврзано уреди