Избори на ФилипинитеФилипините имаат повеќепартиски систем.

Филипини

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Филипините


Управување
Политичка Историја · Устав
Извршна
Претседател (список)
Глорија Макапагал-Аројо
20012010

Потпретседател (список)
Ноли де Кастро
20042010

Министерства
(список)

Конгрес
14-ти Конгрес
20072010
Сенат Дом
Претседател
Хуан Понсе Enrile
Претседател
Просперо Ногралес
Правен систем
Врховен суд

Шеф на правдата Рејнато Пуно
Арбитражен · Сандиганбајан
Апелационен суд · Омбудсман

Избори
Изборна комисија
Шеф: Ромео A. Бравнер
Заменик шеф:Хосе Мело
2013 | 2010 | 2007 | 2004 | 2001 | 1998
1995 | 1992 | 1987 | 1986 | Сите
Политички партии
Административна поделба
Главен град
Региони
Покраини
Градови
Општини
Барангаи
Надворешни врски
Влада
Човекови права

Филипинците на национално ниво избираат: Претседател, и влада. Претседателот се избира на секои 6 гобини директно од народот. Потпретседателот се избира истиот ден само на посебно гласачко ливче. На филипинските избори се избираат Гувернери, нивни заменици, членови на советите, градоначалници, Совети на младите.

Конгресот или Kongreso е дводомен. Претставничкиот Дом или Kapulungan ng mga Kinatawan има 237седишта со избрани членови еднаш во три години, од кои 212 се од самостојните списоци и 23 се загарантирани со пропорционален систем. Сенатот или Senado има 24 членови кои се избираат на секои шест години и не претставуваат географски дистрикти или области. половина од сенато се обновува на секои три години.

Надворешнин врски уреди