Во светот на бајките (ТВ-серија)

Во светот на бајките беше серија на Македонска радио-телевизија од 1990-тите и почетокот на 2000-тите. Кратките епизоди се екранизација на најчесто помалку познати бајки од многу земји од светот. Првата сезона (1995) се состоеше повеќе од бајки од други земји, додека втората и третата сезона (1999 и 2000) беше со екранизација на македонски народни бајки. Беа снимени и прикажани околу триесетина епизоди во три сезони, во режија на Миле Грозданоски[1][2][3][4][5][6][7] (1995 и 1999) и Томислав Алексов [8][9] (2000/2001) и сценарио на Владимир Плавевски ,Татјана Гогоска , Велко Неделковски, Ана Шапкалиска, Владе Димовски и др. Најавната песна е отпеана од Маја Саздановска.

Во светот на бајките
Жанрдрама, авантура, фантазија
Земја на потеклоМакедонија Македонија
Бр. на сезони3
Бр. на епизоди~30
Продукција
Времетраење25-40 минути
Прикажување
Првична мрежаМТВ
Првично прикажување1995 – 2002

Глумечка екипаУреди

Дел од глумечката екипа биле:

ЕпизодиУреди

Сезона 1
Наслов на епизода Потекло на бајката според

која е снимена епизодата

Година Режија Сценарио
1 Јаболкото што плаче, јаболкото што се смее 1995
2 Златни гранки Судан 1995 Миле Грозданоски[1] Велко Неделковски[1]
3 Фархад и Ширин Узбекистан 1995
4 Фабијан Мексико 1995 Миле Грозданоски[10] Соња Јаќоска - Самарџиева[10]
5 Трите светски камења Шпанија 1995 Миле Грозданоски[2] Владимир Плавевски[2]
6 Синот на Јан Голтарот Шведска 1995
7 Момчето што за себе не праша Кина 1995 Миле Грозданоски Иван Џепароски
8 Момче за Касија (Касија и Рувен) Израел 1995 Миле Грозданоски[7] Велко Неделковски
9 Волшебната калинка Грузија 1995
10 Малиот Петар Белгија 1995 Миле Грозданоски[11] Татјана Гогоска[11]
11 Маѓепсаниот мост Македонија 1995 Миле Грозданоски[4] Велко Неделковски[4]
Сезона 2
Наслов на епизода Потекло на бајката според

која е снимена епизодата

Година Режија Сценарио
1 Прекрасната Диматана и чудовиштето Изуму Африка 1996 (?)
2 Бабината мома Злата Позлатена Македонија 1996 (?)
3 Волшебната слика Кина 1996 (?)
4 Волшебното јаболко Македонија 1999 Миле Грозданоски[6] Татјана Гогоска[6]
5 Арамиите и духот Македонија 1999 Миле Грозданоски[5] Владимир Плавевски[5]
6 Стотиот клуч Македонија 1999 Миле Грозданоски[3]
7 Волшебниот свирач Македонија 1999
8 Самовила Македонија 1999
9
Сезона 3
Наслов на епизода Потекло на бајката според

која е снимена епизодата

Година Режија Сценарио
1 Детето без страв Македонија 2000/01 Томислав Алексов[9] Марко Цепенков (приказна), Татјана Гогоска[9]
2 Царската ќерка и симитџчијата Македонија 2000/01 Томислав Алексов[9] Марко Цепенков (приказна), Ана Шапкалиска[9]
3 Самовилското коњче Македонија 2000/01 Томислав Алексов[9] Марко Цепенков (приказна), Владе Димовски[9]
4 Мома маж Македонија 2000/01 Томислав Алексов[9] Марко Цепенков (приказна), Владе Димовски[9]
5 Детето Ѕвездан Македонија 2000/01 Томислав Алексов[8] Марко Цепенков (приказна), Ана Шапкалиска[8]
6 Храброто момче Македонија 2000/01 Томислав Алексов[12] Владимир Плавевски[12]

Надворешни врскиУреди

 1. 1,0 1,1 1,2 „Во светот на бајките - Црвените гранки (1995)“.
 2. 2,0 2,1 2,2 Trite svetski kamenja, Посетено на 2020-05-09
 3. 3,0 3,1 Stotiot kluc, Посетено на 2020-05-09
 4. 4,0 4,1 4,2 „Во светот на бајките - Маѓепсаниот мост/Vo svetot na bajkite Magepsaniot most“.
 5. 5,0 5,1 5,2 Aramiite i duhot, Посетено на 2020-05-09
 6. 6,0 6,1 6,2 Volsebnoto jabolko, Посетено на 2020-05-09
 7. 7,0 7,1 Kasija i Ruven, Посетено на 2020-05-09
 8. 8,0 8,1 8,2 „VO SVETOT NA BAJKITE 2 del- directed by Tomislav Aleksov“.
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 9,6 9,7 9,8 „VO SVETOT NA BAJKITE 1. 2. 3 Ep.- directed by Tomislav Aleksov (1997)“.
 10. 10,0 10,1 „Во светот на бајките - Фавијан (1995)“.
 11. 11,0 11,1 „Во Светот на бајките -Малиот Петар (Цела приказна)“.
 12. 12,0 12,1 Hrabroto momce, Посетено на 2020-05-09